Mindfulness betekent: met je volledige aandacht bij het hier en nu zijn. Zowat het omgekeerde van leven op automatische piloot. Volgens wetenschappelijk onderzoek is mindfulness, heilzaam tegen stress, depressie, angst en zelfs fysieke klachten.

Het is geen tovermiddel, maar een manier van zijn, die je in staat stelt het leven bewuster te beleven en ten volle te waarderen. De training is gebaseerd op twee pijlers: de cognitieve therapie en mindfulness. Cognitieve therapie gaat uit van de interactie tussen gevoelens, gedachten en gedrag en is gebaseerd op de vaststelling dat negatieve gedachten kunnen bijdragen tot psychische klachten.

Stresserende gebeurtenissen kunnen leiden tot dergelijke negatieve gedachten en onderhouden zo negatieve gevoelens en lichamelijke spanningen. De tweede pijler is mindfulness, ook wel aandachtstraining genoemd.

Het is een meditatietechniek die reeds meer dan 2 500 jaar oud is en die je moment na moment opnieuw laat contact maken met het nu. Via de training leert men rechtstreeks met negatieve gedachten, emoties en spanningen omgaan. Zo krijgt men de mogelijkheid bewust aandacht te geven aan stresserende gebeurtenissen. Daardoor ontstaat uiteindelijk een innerlijke vrijheid. > Vooraf in te schrijven

Prijs: leden van De VoorZorg provincie Antwerpen betalen voor de 8-wekentraining 135 euro, niet-leden 210 euro. De VoorZorg provincie Antwerpen - dienst Preventie en Welzijn: 03 285 42 91 - Well2DAY@devoorzorg.be - www.Well2DAY.be