Naar aanleiding van de uitvoering van het masterplan 'de Met' in Kasterlee voerden de archeologen van het Vlaams Erfgoed Centrum (VEC) in het voorjaar van 2021 een archeologisch onderzoek uit.

De archeologen zijn nu nog volop bezig met het schrijven van een rapport. De gemeente Kasterlee, het VEC en Erfgoed Noorderkempen stellen met de mini-expo alvast enkele voorlopige resultaten voor.

Met de puzzelstukjes van de vondsten reconstrueren we de geschiedenis van de Markt. Aan de hand van oude postkaarten, plannen, foto's en archeologische vondsten nemen we je mee van de prehistorie tot nu.

"Het is verbazend te zien wat over onze voorouders te leren valt bij het archeologisch onderzoek in en rond 'de Met van Kasterlee'. Een schatkamer aan informatie die voor ons niet direct te lezen valt"? stelt schepen voor Erfgoed Rob Guns. "Het is dankzij verder onderzoek dat sporen, grondverkleuringen, scherven, skeletten, ... onze voorouders kaderen doorheen de eeuwen heen".

"Ons verleden blijft verbazen en fascineren", stelt burgemeester Ward Kennes. "De heraanleg van de Markt was een ideale kans om daar in te graven. En daarbij zijn sporen uit diverse tijdvakken blootgelegd. Puzzelstukken die het verhaal van onze voorouders vertellen."

Op zaterdag 21 mei geeft archeoloog Bart Van der Veken, die mee het archeologisch onderzoek leidt, enkele exclusieve rondleidingen. Meer informatie en inschrijven op www.visitkasterlee.be.

Na de Archeologiedagen kan je de mini-expo ook nog bezoeken, en dit tot 30 september.