Eindelijk zijn ze er weer: heerlijke kiwibessen van bij ons. Kiwibes? Wat is dat nu ook alweer?

'De kiwibes is een kleine kiwivrucht met zoet vruchtvlees die je met schil en al kan opeten. We hebben er bijna 10 maanden op moeten wachten, maar je kan vanaf nu weer genieten van deze heerlijke vitamine C bommetjes van eigen bodem.

Geniet er snel van, want eind oktober is het kiwibesseizoen alweer afgelopen.

Al meer dan tien jaar zet Coöperatie Hoogstraten in op deze innovatieve fruitsoort. De kiwibessen zien er misschien exotisch uit, maar ze worden gewoon geteeld in België en Nederland en verkocht onder het Hoogstraten label.

In tegenstelling tot de klassieke kiwi die een warm klimaat nodig heeft, kan de kiwibes door het gebruik van de juiste teelttechnieken probleemloos lokaal geproduceerd worden.'

Vitamine C-gehalte dat tot 50 keer hoger

'Onze kiwibestelers zijn dag in dag uit gepassioneerd aan het werk in hun boomgaard om deze smakelijke toppertjes tot bij je thuis te brengen. Het nieuwe schooljaar kan gezond starten, want met een vitamine C-gehalte dat tot 50 keer hoger ligt dan dat van een appel, zijn de kiwibessen echte opkikkers voor jong en oud.

Afhankelijk van het ras bevatten ze tussen 40 en 165 mg/100g vitamine C en door zijn dunne, haarloze schil is de kiwibes gemakkelijk uit het vuistje te eten.

Kiwibes, de perfecte smaakmaker in je keuken De kiwibes leent zich ook perfect voor gerechten in de dagdagelijkse keuken.

Dankzij de prachtige zoetzuurbalans van het uitgesproken sappige, zoete vruchtvlees en het licht bittere van de schil leent dit stukje fruit zich zowel voor hartige als zoete bereidingen.

Kiwibessen zijn heerlijk als toevoeging aan yoghurt, ijs of andere desserten, maar ook bijzonder lekker in fruitsalades. Uiteraard kan je ze ook vers en ongeschild als tussendoortje eten.

Laat je verrassen door de talloze mogelijkheden en kijk snel op www.hoogstraten.eu voor unieke receptjes.  Foto: Karola's Kitchen Superfruit/N.

Een kleine tip : Hoe merk je dat kiwibessen rijp zijn om te eten? Ze voelen zacht aan zoals hun grote broertje de kiwi en zijn donkerder gekleurd dan onrijpe vruchten.

Ook benieuwd? Ga dan zeker op zoek naar dit hapklare en veelzijdige energiebommetje. Kiwibessen zullen al zeker beschikbaar zijn bij Colruyt, Spar, Okay, Aldi, Carrefour, Jumbo en de betere speciaalzaken.'