De minimumleeftijd voor GAS-sancties blijft in onze gemeente behouden op 16 jaar. Daarnaast voeren we voor minderjarige overtreders de procedure van ‘ouderlijke betrokkenheid’ en de mogelijkheid van gemeenschapsdienst in. Tenslotte bracht de gemeenteraad in de zitting van december nog enkele inhoudelijke wijzigingen aan in het GAS-reglement. Het aangepaste GAS-reglement treedt in voege vanaf 1 januari 2014.

Door de nieuwe GAS-wet moest het reglement op de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) in onze gemeente op verschillende vlakken aangepast worden. Zo biedt de nieuwe GAS-wet de lokale besturen een aantal mogelijkheden om bijkomende feiten toe te voegen aan het systeem. Ook krijgt een lokaal bestuur de optie om de minimumleeftijd voor GAS-sancties te verlagen naar 14 jaar. In de vorige wetgeving lag de leeftijdsdrempel op 16 jaar. De maximale sanctie voor zware en herhaalde inbreuken wordt verhoogd van 250 naar 350 euro.

Uniform GAS-reglement voor politiezone

Om de uniformiteit binnen de politiezone Balen - Dessel - Mol te bewaken werd er gestreefd naar een uniform reglement voor de drie gemeenten. Achter de schermen vonden er tal van overlegmomenten plaats voor inhoudelijke afstemming. Ook de adviesraden kregen de kans om zich uit te spreken over voorgestelde aanpassingen en aanvullingen.

Wat betreft het gebruik van GAS-sancties in onze gemeente spreken we voor 2012 over 120 gesanctioneerde feiten, telkens na een proces-verbaal door de politie. Met 21 overtredingen stond wildplassen op één. Fout parkeren in blauwe en betalende zones werd 19 keer bestraft met een GAS-sanctie. Sluikstorten (19), verstoring van de openbare orde met begeleiding naar huis tot gevolg (16) en alcohol op het openbaar domein (14) sluiten de top vijf. Voor de volledige zone Balen – Dessel – Mol werden er in 2012 slechts acht dossiers opgestart tegen minderjarigen: verstoring openbare orde (1), bedelarij (1), wildplassen (1) en alcohol op het openbaar domein. 

Wat met minderjarigen?

De gemeenteraad besliste om de minimumleeftijd te behouden op 16 jaar.

Stap 1: ‘ouderlijke betrokkenheid’

Wel komt er een verplichte procedure van ‘ouderlijke betrokkenheid’. Dit betekent dat bij een overtreding door een minderjarige er eerst een aangetekend schrijven vertrekt naar de ouders. De ouders krijgen de kans om mondeling of schriftelijk hun oordeel bij de overtreding weer te geven, aangevuld met eventuele educatieve maatregelen die ze zelf zullen nemen. Op basis hiervan beslist de GAS-ambtenaar om de zaak af te sluiten of alsnog de procedure verder te zetten.

Stap 2: bemiddeling

Bij het verderzetten van de procedure wordt er verplicht een bemiddelingsaanbod voorgesteld aan de minderjarige. Deze bemiddeling kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld excuses bij de slachtoffers. In elk geval krijgt de minderjarige een advocaat toegewezen die hem of haar bijstaat tijdens de volledige procedure. 

Stap 3: gemeenschapsdienst of geldboete 

Pas wanneer een minderjarige deze bemiddeling weigert of de bemiddeling faalt, dan kan gemeenschapsdienst of een geldboete (maximum 175 euro) worden opgelegd. Deze gemeenschapsdienst omvat maximum 15 uur. Concreet kan het bijvoorbeeld gaan om het inzamelen van zwerfvuil op sportsite Den Uyt. Het aantal uur en de uit te voeren taken staan in verhouding tot de leeftijd en de capaciteiten van de minderjarigen. De minderjarige of zijn of haar ouders kunnen tegen deze beslissing kosteloos in beroep bij de jeugdrechtbank. 

Inhoudelijke aanpassingen

De nieuwe GAS-wet geeft lokale besturen de mogelijkheid om tal van bijkomende vergrijpen onder het systeem van de GAS-sancties te brengen. Het gemeentebestuur is op dat vlak eerder terughoudend. We zijn van mening dat zaken zoals diefstal, slagen en verwondingen,… te zwaar zijn om via GAS-sancties te regelen en dat het parket hier zijn verantwoordelijkheid moet blijven nemen voor een passende opvolging van deze feiten. Wel voerden we in ons reglement een aantal inhoudelijke aanpassingen door met betrekking tot de juiste formulering voor hinderlijk gedrag, parkeren buiten de parkeervakken, sluikstoken, aanplakkingen,… Alle informatie over het nieuwe GAS-reglement vind je op www.gemeentemol.be.