In het Turnhoutse arrondissement loopt al anderhalf jaar het project ‘Samen inburgeren’. Daarbij leren inwoners en inburgeraars op een half jaar als duo elkaar én hun gemeente kennen. Het project kadert in het Vlaams model van inburgeringscoaches dat destijds door o.a. minister Geert Bourgeois werd voorgesteld. Die kwam tussentijds meefeesten.

Vier gemeenten (Geel, Hoogstraten, Mol en Turnhout) startten met Vormingplus Kempen en Prisma vzw het project in de Kempen op. Intussen werden een 140 duo’s gevormd met inburgeringscoaches en inburgeraars. Op zaterdag 14 september kwamen ze allemaal samen feesten op een groots evenement in het provinciaal domein Zilvermeer in de marge van TREZART, het jaarlijkse internationaal straatkunstenfestival.

Mét de minister

We nodigden minister Geert Bourgeois ook uit om het succes van het Samen Inburgerenproject in de Kempen mee te komen vieren.

Die benadrukte in zijn toespraak het belang van de taal bij het inburgeren: 'Blijf bouwen aan jullie inburgering door Nederlands te blijven leren en te spreken. Nederlands spreken, geeft jullie kansen: om een opleiding te volgen, om werk te vinden, om een gesprek te voeren met de buren, om lid te worden van een vereniging… Nederlands leren en zeer veel oefenen, is niet eenvoudig. En ook wij, Nederlandstaligen, moeten een inspanning doen.' 

Minister Bourgeois bedankte de vele vrijwilligers die de voorbije maanden de inburgeraars begeleidden: 'Iedereen die volgens haar of zijn mogelijkheden, op haar of zijn manier, zich vrijwillig engageert, neemt zijn verantwoordelijkheid op tegenover de samenleving en verdient dank en waardering.' Hij sprak ook zijn waardering en dank uit voor het werk van de partners Prisma vzw en Vormingplus Kempen.

Succesverhaal

 

De initiatiefnemers vinden Samen Inburgeren Kempen inderdaad een succesverhaal: door dit project en deze methodiek slaagden ze erin om al meer dan 280 mensen samen te brengen en te laten ontmoeten.

Daarnaast ontstonden dankzij dit project de Stuurgroepen Taalstimulering in de Kempen, één van de belangrijkste fora wat betreft taal en inburgering. Prisma en Vormingplus zijn het erover eens: 'Wij zouden deze reis heel graag verder zetten met jullie hulp. Ga mee met ons op zoek naar mogelijkheden en middelen zodat meer mensen kunnen genieten van dit avontuur.'