1 op 10 van de handelspanden in Vlaanderen staat leeg.

Om die leegstand aan te pakken en handelskernen weer nieuw leven in te blazen, investeert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 25 miljoen euro extra relancemiddelen in handelskernversterking.

Met het budget kunnen lokale besturen handelspanden aankopen en opknappen en de bereikbaarheid van hun gemeente verbeteren.

Minister Crevits stelde vandaag in Denderleeuw ook officieel de profploeg voor, het team van experten dat de komende maanden langs 82 gemeenten in Vlaanderen trekt om de leegstand van handelspanden aan te pakken en buurten op te waarderen.

"Vele gemeenten in Vlaanderen kampen met leegstand, iedereen kent wel een pand in de buurt dat al jaren leegstaat. Dat maakt winkelgebieden en buurten minder aantrekkelijk.

Vlaanderen investeert daarom 25 miljoen euro aan relancemiddelen in gemeenten om nieuw leven te blazen in hun handelskernen. Elke Vlaming verdient een gemeente waar het aangenaam wonen, werken en winkelen is, in combinatie met aantrekkelijke horeca en vrijetijdsactiviteiten." – Vlaams minister van Economie Hilde Crevits

Vandaag heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in Denderleeuw officieel de profploeg voorgesteld die dit jaar door Vlaanderen trekt. De profploeg is een initiatief van minister Crevits en VLAIO om de leegstand in Vlaanderen aan te pakken en handelskernen nieuw leven in te blazen.

Al meer dan 10 jaar staan de handelskernen in Vlaanderen onder druk, vandaag staat ruim 1 op de 10 handelspanden in Vlaanderen leeg (Provincies.incijfers.be). In 2013 was dat nog 7%. Enkele oorzaken zijn de groei van baanwinkels en het succes van e-commerce.

Profploeg trekt door Vlaanderen

De profploeg bestaat uit een team van experten die bij Vlaamse gemeenten en steden langsgaat om winkelgebieden of specifieke buurten op te herwaarderen.

Zo wordt gekeken welke nieuwe winkelconcepten mogelijk zijn, welke panden aangekocht en gerenoveerd kunnen worden en hoe bijvoorbeeld groene zones, parkeergelegenheden of citymarketing de gemeente nog aantrekkelijker kunnen maken op het vlak van wonen, werken en winkelen.

Al 82 gemeenten en steden stelden zich kandidaat.'