Hogescholen zijn een belangrijke speler in het Vlaamse innovatielandschap. Ze moeten dan ook over state-of-the-art infrastructuur beschikken voor praktijkgerichte onderzoeksprojecten.

Daarom investeert Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits 3 miljoen euro voor projecten die de onderzoeksinfrastructuur in hogescholen versterken. De steun past binnen het Relanceplan Vlaamse Veerkracht.

"De hogescholen in Vlaanderen staan mee aan de basis van belangrijke innovaties. Ze staan mee aan de basis voor het oplossen van problemen waar ook bedrijven geen oplossing voor vinden.

Goede infrastructuur is dan ook nodig voor onderzoek en ontwikkeling op het vlak van duurzaamheid, zorg en gezondheid en digitalisering. De vele studenten worden zo geprikkeld om producten of concepten te bedenken in het belang van de samenleving.

We verwachten ook dat onze investeringen leiden tot onderlinge samenwerking en samenwerking met kmo's en tot het delen van waardevolle kennis." Hilde Crevits

Ontsluiten van kennis

Hogescholen nemen een belangrijke rol in binnen het Vlaamse innovatielandschap.

Anders dan universiteiten zijn hogescholen veel meer gericht op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat het onderzoek dat ze doen ook direct toepasbaar is in bedrijven.

De kennis en de expertise die ze creëren, kan kmo's helpen met praktijkgerichte uitdagingen. Via het project Blikopener zet VLAIO in op het ontsluiten van innovatiekennis bij hogescholen en op het ondersteunen van samenwerking tussen hogescholen en bedrijven.

Oproep gericht op samenwerking

Om het onderzoek door de hogescholen te versterken, lanceerde minister Crevits in het voorjaar opnieuw een oproep voor financiële ondersteuning van nieuwe onderzoeksinfrastructuren of de verbetering van de bestaande infrastructuren.

Met deze investering worden de onderzoeksmogelijkheden van hogescholen uitgebreid en wordt de onderlinge samenwerking tussen verschillende vakgroepen en kennisinstellingen gestimuleerd.

Bij de selectie van de projecten werd ook hun link met de bedrijfswereld en zorgsector in rekening genomen. De bedoeling is om onderzoek uit te voeren in nauwe samenwerking en de resultaten vlot te laten doorstromen naar de bedrijfswereld en samenleving, onder meer door het gebruik van Blikopener.

Maak kennis met de 17 gesteunde projecten: van duurzaam visvoer, het bestrijden van bacteriën door virussen tot 3D-scanning

De oproep richtte zich op infrastructuren voor onderzoek dat aansluit bij de thema's digitalisering, duurzaamheid, en zorg/gezondheid.

Voor de regio Kempen :

Thomas More Kempen€

Uitbreiding van het Mobilab & Care.
Deze uitbreiding heeft als doel orthopedische hulpmiddelen (prothesekokers, prothesevoeten, orthesen, gewrichten van exoskeletons) te testen en te karakteriseren op een meer gestandaardiseerde en genormeerde methodologie.
Op die manier wordt de introductie van nieuwe productiemethoden ondersteund die een veel verdere personalisering van hulpmiddelen toelaten.

Thomas More Mechelen-Antwerpen

Uitbreiding van het Experience Lab met 3D-scanners en 3D-visualisatieapparatuur.
Via de infrastructuur worden experimenten (bijv. user testing) opgezet met proof-of-concepts van producten of diensten waar driedimensionaal ingescande objecten of omgevingen een onderdeel van vormen, en wordt onderzocht naar de wijze waarop 3D-scanning en/of 3D-visualisatie bepaalde (werk)processen kunnen optimaliseren.

€250.038

€267.825,00