Sinds 15 december 2020 mag Geel zich officieel een kindvriendelijke stad noemen. Wegens de coronamaatregelen overhandigde minister van jeugd, Benjamin Dalle, het label toen digitaal via een filmpje.

Vandaag kwam de minister langs in Geel om de stad nu ook persoonlijk te feliciteren met het label kindvriendelijke stad. De stad ontving minister Dalle in jeugdcentrum De Bogaard, waar volop gewerkt wordt aan de herinrichting van de site.

Participatie bij kinderen en jongeren

Momenteel krijgt de kleuter- en dierenzone op De Bogaard een transformatie. Later komt onder andere ook het skateterrein nog aan de beurt. De vernieuwing van De Bogaard kwam tot stand dankzij een intense samenwerking en participatie met kinderen en jongeren.

Dit past binnen de kind- en jeugdvriendelijke strategie die de stad volgt: meer organiseren voor en door kinderen. Er was voor dit project inspraak via de kindergemeenteraad en de jeugdraad en via het belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren voor het behalen van het label.

Via https://ideevoorgeel.be/kindvriendelijkgeel/ kom je meer te weten over kindvriendelijk Geel, zoals de uitgangspunten, het gelopen traject en de vier thema's waar Geel aan werkt.

Samenwerking met KOGEKA

De herinrichting van de dierenzone, waar ook de praktijklessen voor de richting dierenzorg plaatsvinden, is een project in samenwerking met scholengemeenschap KOGEKA en de Hooibeekhoeve (provincie Antwerpen). Het project krijgt ook LEADER-subsidies omdat het levende erfgoedrassen in de kijker zal zetten.

Leerlingen van verschillende richtingen van SJG en SAG binnen KOGEKA zoals ruwbouw, bouwplaats, hout, elektriciteit, schilderwerk, mechanica, landbouw, dierenzorg en het deeltijds onderwijs werken effectief mee aan de bouw, afwerking en aanplantingen in de dierenzone.

Ook het belevingspad, de educatieve route die langsheen de dieren (erfgoedrassen) zal lopen, wordt samen met de leerlingen van de richting dierenzorg vormgegeven.

Tijdens de kindergemeenteraad, die op 13 november het bezoek van de minister voorafging, hebben de kinderen ook hun ideeën meegegeven aan de projectpartners voor de verdere uitwerking van het belevingspad.

Toko, de mascotte voor de Kempische erfgoedrassen

Tijdens het bezoek van minister Dalle onthulden enkele kinderen van de kindergemeenteraad de mascotte voor het belevingspad langsheen de Kempische erfgoedrassen.

De naam van deze nieuwe mascotte is Toko, een fiere haan van het erfgoedras 'Kempens hoen' en trotse Kempenaar. Deze naam is tot stand gekomen via een participatietraject in de Geelse lagere scholen.

Kinderen konden hun ideeën geven voor een naam, maar ook voor het belevingspad dat er zal komen. Een communicatiebureau ging met de input van de kinderen aan de slag en kwam zo tot haan Toko, een vriend van Vink en Vox die het gezicht vormen van kind- en jeugdvriendelijk Geel.

Bedoeling is de vernieuwde leerboerderij en het belevingspad te kunnen openen tijdens de Week van het Erfgoed met dit jaar als toepasselijk thema 'Erfgoeddag maakt school'.

De officiële opening staat gepland op 20 april, in de voormiddag voor leerlingen en genodigden en voor kinderen tijdens de buitenspeeldag in de namiddag. Op 24 april wordt dit geopend voor het grote publiek tijdens de Erfgoeddag.

Geel zet kinderrechten in de kijker

Het bezoek van minister Dalle op 13 november vormt het startschot van de Geelse Kinderrechtenweek.

De stad zet verschillende kinderrechten in de kijker met de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november als afsluiter. Op sociale media zul je weetjes kunnen lezen rond kinderrechten en activiteiten van verschillende vrijetijdsdiensten van de stad - info  www.geel.be/weekvandekinderrechten