U bent hier

Minister De Block nuanceert de foute cijfers die Yoleen Van Camp naar buiten bracht

Vlaanderen
05.01.2019 - 14.43u
Door: Herman Gezelle

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) nuanceert sterk de cijfers over het tandartsbezoek door jongeren die door N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp naar buiten zijn gebracht.

Daaruit blijkt dat driekwart van de Vlaamse jongeren niet jaarlijks op controle bij de tandarts gaat. In Wallonië en Brussel is dat nog minder.

Op het kabinet van De Block wijst men erop dat de cijfers van Van Camp slaan op jongeren die 5 jaar aan een stuk elk jaar naar de tandarts zijn geweest. Van zodra hij of zij een jaartje mist, wordt die niet meer meegerekend in die statistieken.

Een totaal ander beeld

De cijfers per jaar geven volgens het kabinet van De Block een totaal ander beeld. In 2016 bijvoorbeeld ging 70,5 procent van de Vlaamse 5- tot 14-jarigen naar de tandarts, en 77,6 procent van de 15- tot -17-jarigen.

Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië zijn de cijfers al sinds 2012 in stijgende lijn.

De Block wijst erop dat het jaarlijkse bezoek aan de tandarts voor kinderen volledig wordt terugbetaald. "Vandaag maken zeer veel kinderen daar al gebruik van, en dat aantal neemt jaar na jaar toe. Dat is positief, maar we willen dat nog verbeteren", aldus de minister.

Vorig jaar al lanceerde ze het beroep van mondhygiënist. In juni studeert de eerste lichting af en tegen dan moet er ook een vergoedingsmodel zijn.

De Block vindt dat de deelstaten dit vanuit hun bevoegdheid voor preventie mee moeten financieren. (VRTNWS-pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto