Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) overweegt om de fiscale voordelen op spaarboekjes te verminderen of zelfs af te schaffen. Op die manier wil hij meer geld van spaarrekeningen naar de economie dirigeren. Er komt ook een centrale databank waarin alle bankrekeningen van alle burgers vermeld worden.

In een interview met de krant De Standaard stelt minister Geens vanochtend intussen openlijk vragen bij de vrijstelling van de roerende voorheffing op spaargeld. Nu is er een vrijstelling tot een rente van 1.880 euro.

Er staat nu meer dan 240 miljard euro op spaarboekjes en dat is een historisch record. Met de huidige rente brengt dat zo goed als niets op, maar heeft ook de economie daar weinig aan omdat de banken dat geld door de lage rente niet kunnen uitlenen aan de bedrijven en omdat dat geld ten allen tijde opvraagbaar is. 

Minister Geens zegt te overwegen om te morrelen aan die fiscale vrijstelling voor spaargeld, maar hij wacht op een advies van de Nationale Bank tegen de zomer. Concreet denkt hij echter aan een mogelijke belasting van 15%. Eerder had ook Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, gesteld dat er meer fiscale voordelen moesten komen voor langetermijnproducten zoals Belgische staatsobligaties.

Centrale databank voor bankrekeningen

Tegen het najaar zou er ook een centrale databank komen waarin alle bankrekeningen van alle Belgen gecentraliseerd worden. Het voorstel is deze week goedgekeurd in de Kamercommissie Financiën. Minister Geens hoopt die databank later op het jaar te realiseren.

Volgens Geens zou die databank worden bijgehouden door de Nationale Bank en zou de fiscus inzage krijgen. Op die manier zou er snel kunnen opgetreden worden als er een vermoeden is van fiscale fraude. 

Concreet wil Geens vermijden dat de burgers de roerende voorheffing omzeilen.Nu is er een vrijstelling van die roerende voorheffing op spaargeld tot een intrest van 1.880 euro, maar veel Belgen omzeilen dat door bij verschillende banken verschillende rekeningen te openen. Door die gegevens te centraliseren, zou dat in de toekomst niet meer kunnen.  (belga)