Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft vanochtend zijn voorstel voor een nieuwe bankenwet voorgelegd aan het kernkabinet. De wet moet een antwoord bieden aan de bankencrisis van 5 jaar geleden. De huidige wet dateert van 1993.

De bankenwet regelt de werking van en het toezicht op onze financiële instellingen. De voorstellen hebben betrekking op regels die de speculatieve activiteiten van banken aan banden moeten leggen, regels over de bonussen voor topbankiers en regels over de spaarfiscaliteit.

Het voorstel van Geens werd vanochtend een eerste keer besproken.   "Bij de Franstalige socialisten leeft vooral het idee dat de speculatie bij de banken aan banden moet worden gelegd", zei VRT-journalist Steven Rombaut in "De ochtend" op Radio 1. "Daarvoor zouden zakenbankenactiviteiten moeten afgesplitst worden van de klassieke spaarbankactiviteiten. Wat we nu al weten is dat zo'n echte splitsing er niet komt."

Volgens het voorstel van minister Geens zullen ze nog maximaal 2,5% van het eigen vermogen mogen inzetten voor beursactiviteiten. Als de banken daarboven willen gaan, moeten ze een apart filiaal oprichten. "Het is niet zo dat het een volle splitsing zou zijn, maar wel een belangrijke afscheiding", zegt de minister. "Een afsplitsing binnen dezelfde groep, maar niet binnen het geconsolideerde kader van de groep." Geens benadrukt dat hij het spaargeld zo goed mogelijk wil beschermen tegen risico's die banken zouden nemen.

De vicepremiers hameren op de noodzaak van een afscheiding, in een of andere vorm. Minister Laurette Onkelinx (PS) ontwaarde "goede voorstellen" in het plan van Geens, maar voegde eraan toe dat er "verder moet gegaan worden en een echt schild moet gebouwd worden om het spaargeld van mensen te beschermen".

Er komt zeker ook een verbod op bonussen voor toplui van banken die gered zijn met belastinggeld. "Maar er komen misschien wel uitzonderingen", zegt Rombaut. "Als een bank die staatssteun netjes terugbetaald heeft of het herstelprogramma gevolgd heeft, dan zouden bonussen opnieuw kunnen."

Minister Geens zou ook de fiscale vrijstelling tot 1.880 euro opbrengsten van het spaarboekje willen uitbreiden naar andere spaar- en beleggingsproducten. "Op dit moment kan je die beperking makkelijk omzeilen door je geld te spreiden over verschillende spaarboekjes bij verschillende banken, maar daar zou eventueel ook een einde aan komen omdat de banken verplicht zouden worden om de rente-inkomsten door te geven aan de fiscus", zegt Rombaut. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo is het met dit voorstel niet eens. "Ik denk dat we zo weinig mogelijk moeten veranderen aan de fiscaliteit van het sparen vandaag. De spaarders moeten toch niet gestraft worden voor de ontsporingen die er in het verleden geweest zijn."  Bron : Belga.