Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Minister Jo Brouns bezoekt dagactiviteitencentrum MPI Oosterlo : 'Zorg voor Werk'

MPI Oosterlo

Minister Jo Brouns bezocht het dagactiviteitencentrum van MPI Oosterlo voor een gesprek met de ervaringsdeskundigen van Zorg voor Werk.   'Zorg voor Werk is ambitieus project dat, met de steun van de provincie Antwerpen, voluit gaat voor een samenleving waarin inclusieve tewerkstelling de norm en talent de drijfveer is.

Een wereld waarin de stap naar werk voor iedereen mogelijk is en waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.

Ook mensen die hindernissen ondervinden omwille van een beperking

“Iedereen die wil werken, moet kunnen werken.  In Zorg voor Werk bundelen de projectpartners Begeleid Werken Zuiderkempen, Pasform vzwn Astor vzw, Thomas More en Mobilab&Care hun krachten. Samen zoeken ze naar mogelijkheden om nieuwe paden te ontwikkelen.  Ze durven hierbij de lat hoog te leggen vanuit de stellige overtuiging dat het anders kan.

Binnen het project staat een inclusiecoach werkgevers bij die stappen willen zetten in hun streven naar een inclusievere werkomgeving.  Naast de inclusiecoach zijn een 12-tal ervaringsdeskundigen actief binnen het project.  Ze genoten allen een opleiding binnen het project en nemen nu een actieve rol op.

Naast het delen van hun ervaringen gaven de deskundigen huiswerk mee aan de minister. Binnen het statuut Begeleid Werken kunnen mensen met een (arbeidsbeperking) aan het werk op de reguliere arbeidsmarkt. Hiermee trachten we het recht op arbeid te waarborgen voor hen.

De duizenden ‘begeleid werkers’ in Vlaanderen zijn in principe een toonbeeld van wat inclusie op de werkvloer kan zijn. Het huidige statuut laat echter niet toe dat ze materiële waardering mogen ontvangen voor het werk dat ze leveren.  Ontoelaatbaar voor de ervaringsdeskundigen van Zorg voor Werk.

“Amateurvoetballers kunnen vanaf het seizoen ’23-’24 nog 4.500 euro aan puntenpremies verdienen. Dat bedrag is volledig vrijgesteld van RSZ-bijdragen: het wordt gezien als een onkostenvergoeding en niet als loon.”

De begeleid werkers in Vlaanderen scoren al jarenlang als het op inclusief werken aankomt.  Een onkostenvergoeding die niet als loon bekeken wordt kan hen misschien de waardering bieden die ze verdienen.

Speelt vanaf het seizoen ’23-’24 FC Zorg voor Werk mee in het amateurvoetbal?

De minister was het idee alvast genegen en gaat mee op zoek naar oplossingen", klinkt het enthousiast.

MPI Oosterlo Jo Brouns Minister

MPI Oosterlo Jo Brouns Minister

MPI Oosterlo Jo Brouns Minister

MPI Oosterlo Jo Brouns Minister

MPI Oosterlo

Deel dit artikel