U bent hier

Minister Jo Vandeurzen : 'De deskbike in parlement? Jawel, gezond!'

Vlaanderen | Vorselaar
12.05.2017 - 18.27u
Door: Herman Gezelle

'Dat is echt nog iets voor in het parlement', lachte Jo Vandeurzen (CD&V) Vlaams minister voor Welzijn toen hij vrijdagnamiddag een deskbike testte. In Vorselaar startte Kardinaal Van Roey-instituut eerder dit jaar een proefproject met deskbikes in 2 klassen van het secundair.

"Ondertussen hebben we er een 20-tal omdat we merken dat de leerlingen er duidelijk baat bij hebben. De concentratie en de motivatie verhoogt en we stellen ook een sterker welbevinden vast", weet algemeen directeur Birgit Mylle.

'Wie een les volgt op de deskbike, zeg maar een soort van hometrainer, wordt geacht zachtjes te blijven trappen. Het is niet de bedoeling snelheden te halen of kilometers af te leggen. In beweging blijven, daar gaat het om.

'Twee fietsen en een aangepaste bank kosten ongeveer 1.100 euro. Dat gaat al snel om veel geld', onderstreept directeur Mylle. "Maar we zien enorm veel potentieel in dit project en we zullen hier op blijven inzetten."

Bredere gezondheidsvisie

'Ondertussen is het uitgegroeid tot een bredere gezondheidsvisie. De resultaten zijn verbluffend en we geloven ontzettend sterk in het effect van dit project. We willen dat graag bewijzen door op schaal van Vorselaar, het grootste onderwijsdorp van Vlaanderen (per capita gerekend), een unieke proeftuin te maken.

De resultaten kunnen wetenschappelijk worden opgevolgd waardoor ook echt een meerwaarde aangetoond kan worden ... en het project kan uitgerold worden op andere plaatsen.

Het Kardinaal van Roey-instituut (en haar werkgroep 'gezonderwijs') orgeniseerde in het kader van al die acties bewust de 'Gezonde Week'. Lichaamsbeweging en gezonde voeding stonden een hele week in de kijker.

Ondertussen werd deze week ook een stappenteller-competitie bij de leerkrachten opgezet. Er waren eerder deze week ook sportdagen, workshops (infusion drinks), gezondheidscampagnes (sensibiliserende affiches), powerpoint met bewegingsopdrachten tijdens de lessen, een gezondheidsrally, ...

Er zijn ook concrete plannen tot het herinrichten van een speelplaats met laagteparcours, inrichting met het oog op beweging', besluit een fiere Birgit Mylle.

Burgemeester Lieven Janssens kwam de proef doen. Ook Vlaamse parlemententslid Katrien Schryvers (Zoersel) (CD&V) kwam vrijdag een kijkje nemen.

pp/ foto's NNieuws.

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto