Vrijdagnamiddag was Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CD&V) te gast op de Geelse campus van de Thomas More-hogeschool.
De minister maakte er kennis met het onderzoek van Mobilab op het raakvlak van welzijn en technologie en met Modem, een kenniscentrum gespecialiseerd in communicatiehulpmiddelen voor mensen met een beperking.
Mobilab | Onderzoek op het raakvlak van technologie en welzijn
'Mobilab is een van de paradepaardjes van het onderzoek van Thomas More in Geel' segt Luc Damen, woordvoerder algemeen directeur. 'Het expertisecentrum bouwt bruggen tussen technologie en gezondheid en welzijn. Het toegepast wetenschappelijk onderzoek richt zich op het verbeteren van de levens-kwaliteit en het welbevinden van mensen.
Dat vertaalt zich in Orthopedische technolo-gie met een constante zoektocht naar betere prothesen en orthesen en in Sport- en revalidatietechnologie met slimme hulpmiddelen, die revalidatie op afstand kunnen sturen en de therapietrouw verbeteren.
Er gaat ook veel aandacht naar Biomedische technologie om fysiologische parameters langdurig en comfortabel te monitoren. En met de implementatie van technologie in woningen brengen de onderzoekers voor veel mensen de kans om levenslang zelfstan-dig te wonen en te leven elke dag een stap dichterbij.
De 30 onderzoekers van Mo-bilab werken multidisciplinair en in heel nauw overleg met het werkveld. | www.mobilab.be
Modem | Communicatie op maat van de gebruiker
Modem, een netwerk van tien zorgorganisaties en de Thomas More-hogeschool helpt mensen met een beperking met technologische hulpmiddelen, die gesproken, geschreven en digitale communicatie gemakkelijker maken.
Voor mensen die het moeilijk hebben om te spreken of te schrijven bestaan tientallen hulpmiddelen van laag tot hoogtechnologisch. Het is niet evident om door het bos nog de bomen te zien.
De experten van Modem geven mensen die op zoek zijn naar de voor hen beste oplossing een persoonlijk advies. Een oplossing is soms in een klein hoekje te vinden.
De experten van Modem kennen zowel de kleine hoekjes als de innovatieve en hoogtechnolo-gische oplossingen. Daarnaast geeft Modem ook opleidingen aan paramedici, verpleeg-kundigen, zorgleerkrachten... over de technologische hulpmiddelen die er voor hun pa-tiënten en cliënten bestaan. | www.modemadvies.be
Mobilab-Experiencelab | Testen van nieuwe technologieën in de zorgsector
Dit lab is een nagebouwde flexibele woonomgeving waarvan een deel is ingericht als een "appartement" voor een alleenstaande oudere.
Dat woongedeelte is uitgerust met sensoren en andere technologieën om het gedrag van de bewoner te identificeren en vooral om afwijkingen op dat gedrag te detecteren.
De verzamelde informatie gaat naar een zorgverlener, die zeker bij afwijkend gedrag kan beslissen om in te grijpen. Het tweede deel van het lab is een zorgkamer, een ziekenhuiskamer van de toekomst.
Ook daar wordt getest hoe nieuwe technologieën de zorg voor de patiënt kunnen on-dersteunen en het comfort en het welbevinden van de mens kunnen verhogen.
Het Mobilab-Experiencelab is een proeftuin voor de onderzoekers en een demoruimte voor bedrijven. Het lab wordt momenteel gebruikt voor "Verbreek het vallen", een pro-ject om het valrisico op de psycho-geriatrieafdeling van het OPZ in Geel automatisch in kaart te brengen.
Voor dit onderzoek werken Mobilab en het OPZ samen met de soft-warebedrijven Ivengi (Maastricht) en COMmeto (Ham).
Het lab is ook een werkplaats voor studenten van opleidingen zoals Ergotherapie en de IT-factory. Zij kunnen er aan de slag voor hun projecten, experimenten en eindwerken.
Minister Vandeurzen heeft vastgesteld dat de link met het werkveld en het onderwijs een constante is in het onderzoek van Thomas More.' (pp) foto's LD/NNieuws.
'27 de rock 'n roll age of death bleek geen vloek voor de 27e NFB', lacht Stefan Laenen, de onnavolgbare NFB-presentator en GVA-journalist.
'Het festival is levendiger dan ooit te voren. Op het muzikale menu iets naar ieders appetijt. Folk met Kelly Family, rock met Clement Peerens en wereldklasse met Macdonald.
Op een aantal plekken in Nederland merken consumenten de gevolgen al van de boerenblokkade van distributiecentra.
In supermarkten zijn lege schappen te zien, vooral bij versproducten als zuivel en groente.
Koepelorganisatie CBL wil dat de politie de blokkades beëindigt, maar het lokale gezag is daar maar op weinig plaatsen toe bereid. De politie zegt pas in te grijpen na overleg met de distributiecentra zelf en de betrokken burgemeesters. (NOS)
Kempens bouwbedrijf DCA uit Beerse neemt net voor het bouwverlof een nieuwe opslagruimte in Olen gebruik.
De hal zal voornamelijk gebruikt worden voor de opslag van afgewerkte prefab-betonelementen van DCA Concrete & Steel, de prefab-beton en wapeningsafdeling van DCA.
De nieuwe opslagruimte is goed voor een investering van meer dan 1 miljoen. Door een groeiende orderportefeuille drong een uitbreiding van de stockageruimte zich op.
Jeugdkampen of evenementen op plaatsen die vervuild zijn met PFAS en waar no regret-maatregelen gelden, mogen gewoon plaatsvinden.
Dat zegt Karl Vrancken, die de PFAS-vervuiling in Vlaanderen onderzoekt.
Hij krijgt de laatste tijd heel wat vragen van organisatoren van evenementen en scoutskampen, die gepland zijn op plekken waar de schadelijke stof PFAS in de grond zit. (VRTNWS)
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de resultaten ontvangen van de audit over de kinderopvang.
Deze audit gebeurde door Audit Vlaanderen en evalueerde het proces van inspectie en handhaving bij Opgroeien en Zorginspectie in de kinderopvang voor baby's en peuters. Voor minister Crevits toont deze audit dat de processen rond meldingen, klachten en handhaving onvoldoende onder controle zijn.
Vorig jaar zijn er 1.140 jobs bijgekomen in de regio Antwerpen, Mechelen en Kempen die volledig te danken zijn aan de steunmaatregel 'ontwrichte zone'. Dat is een record.
Een bedrijf dat een investering doet binnen deze zone, moet twee jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. Het voordeel betekent een besparing van 4 tot 5% op de loonkosten.
De Liersesteenweg N10 is een verkeersas en gewestweg van betekenis die dwars door Heist-op-den-Berg loopt.
Het provinciebestuur Antwerpen wil nu langs deze drukke baan ter hoogte van het Fabiolakruispunt en de Lostraat een verzameling van winkels mogelijk maken. Ze wil daar grotere winkels die niet in het centrum thuishoren door hun specifieke eigenheid of product een plek geven.
Bosgroep Kempen Noord stelde in opdracht van boseigenaars – zowel private eigenaars als het gemeentebestuur – een ontwerp van natuurbeheerplan op voor in totaal 21,3 hectares bossen in Millegem, Achterbos en Donk.
'Dit plan kreeg de naam 'De Bleken Mol'. Van 12 juli 2022 tot 11 augustus kan je het plan consulteren en opmerkingen formuleren. Ook boseigens in de aangeduide bosgebied die willen aansluiten bij het beheerplan, kunnen zich steeds melden bij Bosgroep Kempen Noord.
De goedkeuring vanuit de Europese Unie voor de toeristische reclameslogan "TurkAegean" zorgt voor verontwaardiging bij de Grieken.
Turkije mag tot 2031 de term gebruiken als merknaam voor de Turkse kust van de Egeïsche Zee.
Maar de Grieken vinden dat het woord "Egeïsch" enkel aan de Griekse cultuur en hun land toebehoort. (VRTNWS)
Voor de derde dag op rij is het nét niet geworden voor Wout van Aert (Jumbo-Visma) in de Ronde van Frankrijk.
De gele trui werd in de tweede massasprint op de finishlijn geklopt door Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco). Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) werd derde.
Van Aert verstevigt wel zijn gele en groene trui. (VRTNWS)