Vandaag werd in het verblijfdomein De Hoge Rielen het gloednieuwe Hostel Wadi feestelijk geopend. Met dit hostel krijgt de Hoge Rielen er een ecologisch en mooi in de natuur geïntegreerd gebouw bij.  Vlaams minister van jeugd, Pascal Smet, opende het gebouw. Nadien werden er talrijke workshops georganiseerd en de avond werd afgesloten met een groot kampvuur en optreden van Martine de Kok en band.

Vernieuwend concept

Tot 1974 was De Hoge Rielen een militair domein, met tal van oude opslagplaatsen voor munitie. Vandaag is het uitgestrekte gebied, inclusief de verlaten loodsen, omgetoverd tot een speelterrein voor jong en oud met functionele ruimtes zoals een onthaalgebouw, een theater, een uitgeruste keuken, café en restaurant, een sporthal, een zwemvijver, educatieve lokalen en unieke kampeerfaciliteiten, waaronder gerenoveerde loodsen en een fonkelnieuw hostel.

Minister Pascal Smet: “Het ambitieus Masterplan om het recreatiedomein De Hoge Rielen te moderniseren draait op volle toeren en het einde van de werken is in zicht. Opnieuw een belofte die we waar maken. Het kersverse Hostel Wadi en het nieuwe loodskamperen illustreren dat. Het zijn extra troeven die duizenden kinderen, jongeren en jeugdverenigingen de kans gaan geven op een uniek verblijf en een aparte beleving midden in de pure natuur. De oude loodsen van dit voormalig militair domein worden zo geflankeerd door mooie architectuur, door spel en sport, door creativiteit en ontdekking.”

Hostel Wadi is ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse architectenstudio Secchi-Viganò. Voor het (verblijfs)domein de De Hoge Rielen ontwierpen ze een gebouw dat volledig in de natuur is opgenomen. Het cirkelvormige gebouw omarmt als het ware het bos. Met de 20 extra kamers en 76 extra bedden is het nieuwe gebouw een aanvulling op het bestaande logiesaanbod van het recreatiedomein. Daarnaast werden ook twee bestaande loodsen omgebouwd tot een verblijfplek voor loodskamperen. Dit is een vorm van kamperen die tussen het gewoon buiten kamperen en het slapen in een paviljoen ligt.

Bert Mellebeek, directeur van De Hoge Rielen zegt: “Na de geslaagde try-out in augustus is het duidelijk dat we met Hostel Wadi een echte succesformule in handen hebben. In Vlaanderen zijn er nog amper plaatsen te vinden waar je op deze manier,  in een uniek kader kan logeren. Met Hostel Wadi bieden we een buitengewoon concept aan en kunnen we ons richten naar kleinere groepen, gezinnen, fietstoeristen en de individuele reiziger. Het Hostel wordt volledig geïntegreerd in de natuur van ons domein.”

Gedurende de dag konden de 200-tal aanwezige gasten ontdekken wat er allemaal gebeurt op de Hoge Rielen. Ze konden deelnemen aan verschillende activiteiten en workshops. De avond werd feestelijk afgesloten met en groot kampvuur, een winterbarbecue en een optreden van Martine De Kok en band. 

Foto's Jo Stoop / Nnieuws.