Minister-president Kris Peeters en Bart Naeyaert, voorzitter van vzw Tuinhier,  knipten vanmorgen het lint door van het vernieuwde volkstuinpark Bruggenbeemd aan de Olympiadelaan in Herentals.  Het project herbergt 46 percelen die allemaal verhuurd zijn aan mensen uit alle sociale lagen. De tuintjes worden milieuvriendelijk bewerkt met ecologische randbeplanting en het is er verplicht pesticidevrij groenten en fruit te telen. 

Kris Peeters nam zelf de kruiwagen ter hand en plantte na de traditionele lintdoorknipping enkele pompoenplantjes.

In het complex is ook ruimte voorzien voor de Herentalse imkersvereniging 'De Bijenvrienden' en er worden een aantal tuintjes ter beschikking gesteld aan vzw Den Brand, een vereniging die opvang verzorgt aan volwassen personen met een handicap. Ondertussen werd er ook al een sociale ontmoetingshuis opgetrokken. Wim Lybaert, dé moestuinman én tevens peter van het project, is alvast heel enthousiast. “Dit is een schitterend project dat als voorbeeld kan dienen voor komende initiatieven. Ik hoop dan ook dat de overheid het maatschappelijk belang er van inziet en blijft gelden vrijmaken voor dergelijke projecten.”

Het project werd vorig jaar positief beoordeeld door een jury en kon aanspraak maken op 15.000 euro subsidiëring van Minister-president Kris Peeters (CD&V).

De vzw Volkstuinen Herentals zit niet stil. Aan de Vest is momenteel een project ‘Eigen Haard’ met 9 moestuintjes en aan het Berestraatje is een project ‘Hellekens’ met 6 tuintjes in oprichting.

Prachtige subsidiepot

Paul Moons penningmeester en projectpromotor voor Tuinhier Herentals : 'Met enige trots melden we dat Tuinhier afdeling Herentals (voorheen Volkstuinen) een subsidie ontvangen, niet alleen voor de Bruggenbeemd, maar voor alle drie de projecten en dit als enige voor Vlaanderen buiten gemeentes en OCMW's : tweemaal 15.000 euro en 1 maal 7.607 euro. Deze bedragen zijn berekend naargelang onze prijsberekening/ kostprijs van de uit te voeren werkzaamheden.'

Foto's : Bij de ontvangst kon Kris Peeters het niet nalaten om toch even op een doedelzak te oefenen.  Johan Temmerman / Nnieuws.