Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege stelde woensdag de kortfilm Ruis voor aan Gentse scholieren van het vierde jaar middelbaar onderwijs.

Met deze film wil minister Schauvliege gehoorschade bespreekbaar maken bij jongeren en hen vooral sensibiliseren. Bedoeling is dat leerkrachten de film in hun klas gebruiken en bespreken. Ook verenigingen of groepen die zich over de problematiek willen buigen, kunnen de film aanvragen.
 
Gehoorschade is een zwaar onderschat probleem, zeker bij jongeren. Volgens recente cijfers van expert prof. Bart Vinck komen er ieder jaar in Vlaanderen 20.000 jongeren bij met significante gehoorschade.

43 procent van de jongeren heeft na het uitgaan 1 tot 12 uur last van een fluittoon, wat al wijst op gehoorschade. 71 procent van de tieners en twintigers is zich wel bewust van de risico’s van te veel lawaai, maar doet niks om gehoorschade te voorkomen.

Schauvliege: “Deze cijfers tonen de omvang van het probleem. Dat er sinds 1 januari 2013 geluidsnormen voor muziekactiviteiten in voege zijn, betekent niet dat er geen risico meer is op gehoorschade. De excessen zullen verdwijnen, maar je oren beschermen blijft belangrijk. Preventie en sensibilisering blijven dus essentieel.”
 
Het productiehuis Geronimo, maker van de film Ruis, liet zich inspireren door het verhaal van Dietrich Hectors die in juli 2009 uit het leven stapte omdat hij ondraaglijk leed onder zijn tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor lawaai). Hij zette een afscheidsbrief op zijn Facebookprofiel om aandacht te vragen voor geluid en gehoorschade.
 
De kortfilm Ruis past in de bredere sensibiliseringscampagne ‘Help ze niet naar de tuut’ die minister Schauvliege samen met het departement Leefmilieu, Natuur en Energie in april 2012 startte. De campagne maakt deel uit van het flankerend beleid van de geluidsnormen voor muziekactiviteiten die de Vlaamse Regering begin 2012 goedkeurde en die sinds 1 januari 2013 in voege zijn. Er waren ook al radiospots op verschillende zenders, een website met een test en een app.  97.000 unieke deelnemers deden in 2012 de luistertest. De app voor i-phone en android was in 2012 al 19.000 gedownload.
 
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Ruis geeft een stem aan de schreeuw van Dietrich Hectors om aandacht voor de problematiek. De film wordt deze maand via het onderwijstijdschrift Maks! aan 800 Vlaamse scholen bezorgd. Ik roep leerkrachten op om de film met hun leerlingen te bekijken en te bespreken.

Ook verenigingen en groepen die willen werken rond het thema, kunnen ermee aan de slag gaan. Met deze prent en de hele campagne willen we mensen bewustmaken dat gehoorschade kan optreden bij blootstelling aan te veel lawaai, van allerlei bronnen, en dat je er ook zelf iets kan aan doen door je oren goed te beschermen.”