Als eigenaars van zonnepanelen niet dezelfde voordelen kunnen behouden, komt de digitale energiemeter er voorlopig niet. Dat zegt Vlaams minister van Energie Tommelein (Open VLD) deze ochtend.

Met een digitale meter is het niet zeker dat eigenaars van zonnepanelen dezelfde voordelen behouden als met de "oude" terugdraaiende meter. De minister kan namelijk niet op zijn eentje de voordelen garanderen.

Hij hangt daarvoor af van het VREG en de federale overheid. Minister Tommelein laat nu verstaan dat de digitale meter er niet komt als het rendement niet is gegarandeerd. "Als er geen oplossing komt, zal ik de digitale meter voorlopig niet invoeren", zegt de minister.

Vandaag de dag kunnen mensen met zonnepanelen hun teller zien terugdraaien wanneer ze meer energie produceren dan ze verbruiken. Dat verandert met een digitale teller. Die zal niet terugdraaien, dus wil minister Tommelein een "ander compensatiesysteem" voorzien. "De nieuwe compensaties moeten minstens even interessant zijn als vandaag met de terugdraaiende teller", beweert de minister.

Tommelein kan instaan voor een deel van die compensaties. Hij schaft bijvoorbeeld het zogenoemde prosumententarief af. Dat is de prijs die eigenaars van zonnepanelen betalen om het elektriciteitsnet te gebruiken.

Maar ook de Vlaamse energieregulator VREG en de federale overheid bepalen een groot deel van de prijs. Voor nettarieven, btw en accijnzen kan de minister niet instaan. En die maken ongeveer twee derde van de prijs uit. Minister Tommelein kan zelf dus niet garanderen dat eigenaars van zonnepanelen hun voordelen behouden. (Lees verder op VRTNWS)