Annemie Turtelboom, Vlaams viceminister-president en minister van Energie, heeft vandaag 6 windmolens ingehuldigd die EDF Luminus gebouwd heeft bij 6 bedrijven op het industrieterrein Lammerdries in Olen en Geel.  De turbines kunnen 13,8 MW produceren.

De 6 windmolens werden gebouwd langs het Albertkanaal. Zes bedrijven daar hebben ervoor gekozen om een windmolen te plaatsen en op die manier lokaal groene stroom te produceren. Vijf windturbines zijn rechtstreeks op het net aangesloten. Van een 6e neemt het bedrijf groene stroom af van de turbine zelf.

Positieve impact op milieu en omgeving

Dankzij de plaatsing van deze windturbines zal er jaarlijks 20.250 ton CO2 vermeden worden in vergelijking met een steenkoolcentrale. Dit is ook vergelijkbaar met de uitstoot van 8852 wagens (1) of 3292 woningen (2).

Vandaag baat EDF Luminus in België in totaal 93 windmolens uit en produceert hiermee jaarlijks 385 GWh aan windenergie wat overeenkomt met de energiebevoorrading voor meer dan 110.000 gezinnen. Tijdens windstille periodes zullen de piekcentrales voorzien in de elektriciteitsbehoefte.

Een strategie ten diensten van de ontwikkeling van hernieuwbare energie

EDF Luminus investeert meer dan 50 jaar in de productie van hernieuwbare energie. 14% van zijn productie is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong en het bedrijf is koploper op het vlak van hydro-elektriciteit en bekleedt tevens een leiderspositie op het vlak van windenergie in België.

Deze 6 nieuwe windmolens hebben voor 20% bijgedragen aan de totale groei van het windmolenpark van EDF Luminus met 70 MW in 2014, waardoor het bedrijf de nummer 1 op gebied van wind development is.