Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Minister Van Tigchelt geeft gastcollege aan studenten Rechtspraktijk en Account-Fiscaliteit aan KdG

Minister Paul Van Tigchelt Justitie

Minister Van Tigchelt gaf vanmiddag een boeiend gastcollege aan studenten Rechtspraktijk en Account-Fiscaliteit aan KdG Antwerpen. 

Enkele quotes van de minister :

“Heerst er vandaag klassenjustitie? Ik weet het niet. Magistraten zijn ook mensen die vaak moeten oordelen over zaken waarin het woord tegen woord is. Om te onderzoeken of we met klassenjustitie te maken hebben, hebben we data nodig. Met Just Judgement werken we daaraan. Ook AI kan ons daarin helpen voor registratie.”

“De 20.000 euro die Nathan Vandergunst moet betalen slaat louter op de schade, namelijk omzetverlies, die door zijn toedoen werd aangebracht aan het restaurant (zie zaak). Om jaarrekeningen hierrond na te kijken hebben we – jullie -  accountants nodig.”

“Dit moet je echter los zien van de straffen in de zaak Sanda Dia. Uitgedrukt in schadevergoeding, is een mensenleven in België helaas niet veel waard. Tussen haakjes, Acid weigerde een werkstraf.”

“Een grote moeilijkheid in het bestrijden van drugscriminaliteit is ‘follow the money’. Het is moeilijk samenwerken over de grenzen heen, voornamelijk met belastingparadijzen. Bij de strijd tegen drugs willen we vooral gelden recupereren om aan asset sharing te kunnen doen en crimineel geld verbeurd laten verklaren. In die zin zie ik zeker geen voordeel in het regionaliseren van justitie. Partijen die daarvoor pleiten, nodig ik uit tot een voorstel met concrete daden, geen slogans.”

“In de strijd tegen drugscriminaliteit hebben we binnenkort een nieuwe maatregel in Antwerpen, namelijk een havenverbod voor veroordeelde criminelen. Daarmee wordt helaas ook hun recht op arbeid een stuk ingeperkt.”

“In Antwerpen passen we de facto het Portugese model toe van decriminalisering van druggebruik. We schrijven boetes uit aan gebruikers op straat. Met deze boetes hebben we niet de bedoeling om te criminaliseren. We krijgen een beter zicht op de problematiek van individuele gebruikers en kunnen hen beter doorverwijzen naar een hersteltraject.”

“Het Antwerpse parket is by far het beste parket van België.”

“De belastingdruk moet naar beneden, maar wat vooral moet gebeuren: het belastinggeld moet beter besteed worden. Er wordt te veel belasting geheven op werk.”

“Beleid wordt gemaakt op café. Enfin, door veel te praten met mensen en goed te luisteren.”

“Elke week zijn er in de pers jammerklachten over een tekort aan politie. Neen, we hebben te veel politie, maar politiewerk moet efficiënter georganiseerd worden.”

“Justitie kan nooit voor iedereen goed doen, maar beter 10 schuldigen vrij, dan 1 onschuldige in de cel.”   Anna/NNieuws.

Minister Paul Van Tigchelt Justitie in KdG Hogeschool

Minister Paul Van Tigchelt Justitie in KdG Hogeschool

Minister Paul Van Tigchelt Justitie

Deel dit artikel