De ministers Crevits en Vandeurzen bezoeken vrijdagnamiddag het Kardinaal Van Roey Instituut en maken er kennis met de innovatieve gezondheidsprojecten.

In Vorselaar startte het Kardinaal Van Roey instituut (secundaire school met 1.500 leerlingen), een proefproject met deskbikes in twee klassen. Ondertussen is het uitgegroeid tot een bredere gezondheidsvisie. De resultaten zijn verbluffend en we geloven ontzettend sterk in het effect van dit project. We willen dat graag bewijzen door op schaal van Vorselaar, het grootste onderwijsdorp van Vlaanderen (per capita gerekend), een unieke proeftuin te maken. De resultaten kunnen wetenschappelijk worden opgevolgd waardoor ook echt een meerwaarde aangetoond kan worden ... en het project kan uitgerold worden op andere plaatsen.

Brede gezondheidsvisie

Het project maakt deel uit van een brede gezondheidsvisie. Vorselaar en de Vorselaarse scholen pionieren daar mee en willen die voortrekkersrol ook in de toekomst blijven opnemen.

Hoewel we het project nog maar enkele maanden testen, stellen we nu al vast dat bepaalde leerlingen hier duidelijk baat bij hebben: een verhoogde concentratie, hogere motivatie en een verhoogd welbevinden.

Deze week, van 8 tot 12 mei organiseert het Kardinaal van Roey-instituut (en haar werkgroep 'gezonderwijs') in het kader van al die acties bewust de 'Gezonde Week'. Lichaamsbeweging en gezonde voeding staan een hele week in de kijker. Minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Welzijn Jo Vandeurzen komen langs om het deskbike-project van de school met eigen ogen te zien.

Stappenteller-competitie

Ondertussen werd deze week ook een stappenteller-competitie bij de leerkrachten opgezet. Er waren eerder deze week ook sportdagen, workshops (infusion drinks), gezondheidscampagnes (sensibiliserende affiches), powerpoint met bewegingsopdrachten tijdens de lessen, een gezondheidsrally, ...

Er zijn ook concrete plannen tot het herinrichten van een speelplaats (laagteparcours, inrichting met het oog op beweging).