Aartsbisschop André Léonard is door het Luikse hof van beroep veroordeeld omdat hij niet optrad tegen een pedofiele priester. Léonard moet een schadevergoeding van €10.000 betalen aan het slachtoffer van de priester.

Het slachtoffer, dat vanaf zijn 14e in het koor zong, werd tussen 1987 en 1991 jarenlang misbruikt door de pastoor van het dorpje Aubange, in het zuiden van de provincie Luxemburg. Hij stapte niet naar de politie, maar bracht toenmalig bisschop van Namen André Léonard op de hoogte van het misbruik.

De priester werd overgeplaatst naar een andere parochie, maar niet uit zijn ambt ontzet.

Devillet stapte in 2001 dan toch naar de rechter, maar toen waren de feiten al strafrechterlijk verjaard. Via een burgerlijke rechtszaak kreeg de man wel gelijk. De pastoor gaf het misbruik toe en werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 37.000 euro.

Devillet spande tegelijk ook een burgerlijke zaak aan tegen aartsbisschop Léonard omdat hij niet had opgetreden tegen de priester. Léonard werd bij een eerste rechtszaak in 2013 vrijgesproken.

De advocaat van Devillet ging tegen die vrijspraak in beroep en eiste dat André Léonard verantwoordelijk zou worden verklaard voor de schade berokkend aan het slachtoffer. Het Hof volgde hem gedeeltelijk en veroordeelde monseigneur Léonard tot het betalen van een schadevergoeding van 10.000 euro.

Volgens de rechtbank had Léonard niet de nodige stappen gezet na de klacht van Devillet en de ernst van de feiten onderschat. (vrt)