U bent hier

Misbruik honderden scoutsleiders VS in doofpot

Internationaal
19.10.2012 - 10.00u
Door: Herman Gezelle

De Amerikaanse scouts hebben decennialang seksueel misbruik van kinderen binnen hun organisatie verborgen gehouden.

Dat blijkt uit duizenden pagina's van vertrouwelijke archieven, die door de advocaten van slachtoffers, met toestemming van de rechtbank, vrijgegeven zijn.

Uit de 14.500 pagina's vertrouwelijke documenten blijkt dat een 1.200-tal scoutsleiders tussen 1965 en 1985 vermoedelijk seksueel misbruik pleegden. "Uit de dossiers blijkt het lijden van duizenden scouts", aldus advocaat Paul Mones.

Elke volwassene tegen wie een dossier opgemaakt werd zou gemiddeld 5 tot 25 kinderen misbruikt hebben. "We weten dat er duizenden slachtoffers zijn en dat de meesten van hen nooit iets zullen zeggen", aldus nog de advocaat.

De leider van de Boy Scouts of America, Wayne Perry, heeft opnieuw zijn excuses overgemaakt aan de slachtoffers na het vrijgeven van de dossiers.

"Er zijn situaties geweest waarbinnen bepaalde personen van hun positie gebruikgemaakt hebben (...) om kinderen te misbruiken. In bepaalde gevallen was ons antwoord op die incidenten en waren onze inspanningen om de jongeren te beschermen duidelijk onvoldoende of onjuist."

(belga)

 
 
 
imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto