Al de hele dag zijn er huiszoekingen bij verschillende bisdommen. Maandagochtend vielen parket en politie binnen in Antwerpen en Hasselt, na de middag was het bisdom van Mechelen aan de beurt. Er zijn verschillende dossiers in beslag genomen.

Onderzoeksrechter Wim De Troy, de federale procureur en een aantal politiemensen meldden zich maandagochtend bij het bisdom in Antwerpen. "Een aantal dossiers werden opgevraagd en die hebben wij dan ook meegegeven", zegt woordverder Olivier Lins van het bisdom Antwerpen.

Om wat voor dossiers het gaat, zegt de woordvoerder niet. Het enige dat bekend is, is dat het gaat om zowel oude als nieuwe dossiers die te maken hebben met seksueel misbruik. Het bisdom heeft gevraagd om kopies te mogen behouden van de dossiers, zodat ze kunnen voortwerken aan de schadevergoedingen. Die kopies hebben ze gekregen.

De speurders zijn ook in Hasselt en Mechelen binnengevallen. In de vroege namiddag was de huiszoeking in Mechelen, de verblijfplaats van aartsbisschop Léonard, nog bezig. Ook op deze twee plekken zijn dossiers in beslag genomen.

Wat de concrete aanleiding was voor de invallen, is nog onduidelijk. De vorige huiszoekingen in het aartsbisdom in Mechelen werden ongeldig verklaard. De dossiers die toen in beslag genomen zijn, mogen niet gebruikt worden. Het is mogelijk dat de speurders nu opnieuw op zoek zijn naar dossiers die ze kunnen gebruiken. Verwacht wordt dat ook de bisdommen van Gent en Brugge vandaag nog bezoek van de speurders zullen krijgen.

(belga)

(Foto archief).