Stad Geel zet zich in voor ontwikkelingssamenwerking, dit uit zich op veel terreinen. Eén daarvan is de ondersteuning van missionaris Peter Gijs en zijn parochieteam in Venezuela die zich inzetten om te midden van de onzekerheid iets moois uit te bouwen in hun parochie.

Zondag wuifden de 'Vrienden van de kapel' in de kapel nabij sas 7 de missionaris uit en overhandigde de stad haar subsidies voor het project.

Venezuela bevindt zich al jaren in een diepe economische crisis en er heerst enorm veel armoede. In de stad Valle de la Pascua probeert priester Peter Gijs de Venezolanen te ondersteunen en de allerarmsten toekomst en vooruitzicht te bieden.

Het parochieteam in Venezuela heeft meerdere kleinschalige werkgroepen opgericht, die elk een project onder deskundige begeleiding uitwerken: parochieapotheek, voedselbedeling, cursussen naai- en herstelwerk, familiebegeleiding, Engels voor beginners, koken in sombere tijden.

Deze projecten zijn verenigd onder de naam 'La Milagrosa' en vinden plaats in de armenwijk 'La Concordia' in het provinciestadje Valle de La Pascua. Ieder deelproject wordt deskundig begeleid door Venezolanen.

De 'Vrienden van de kapel' is een groepering van regelmatige kapelbezoekers met als doel het sociaal contact onder de leden te bevorderen. Naar aanleiding van het overlijden van Hendrik Gijs in 2016 kwamen zij in contact met zijn zoon Peter Gijs, die werkt als missionaris in Venezuela. Sindsdien ondersteunen de Vrienden van de kapel zijn project.

Op missiezondag wuifden de Vrienden van de kapel missionaris Gijs uit nu hij terug naar Venezuela vertrekt. Vanuit het lokaal bestuur overhandigde schepen voor ontwikkelingssamenwerking, Griet Verhesen, een cheque van 1.982 euro aan subsidie. Het project kreeg deze subsidie omdat het werkt rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's). Verder kregen de Vrienden van de kapel ook nog een werkingstoelage van 125 euro voor de plaatselijke werking in Geel. (pp)