De Belgen betalen twee tot vijf keer zoveel als een Italiaan voor het gebruik van mobiel internet op de laptop, tablet-pc of mobiele telefoon. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Het gebrek aan concurrentie op de markt houdt de tarieven te hoog, luidt het.

Test-Aankoop meldt dat de Belgische gebruiker terecht kan bij twee grote providers (Mobistar en Proximus) en twee alternatieven. Het duurdere Telenet maakt echter gebruik van het Mobistarnetwerk, Mobile Vikings doet dan weer een beroep op het minder uitgebouwde en tragere netwerk van Base. "De consument is de dupe van dit gebrek aan concurrentie, hij heeft geen toegang tot voordelige aanbiedingen", aldus de consumentenorganisatie.

Mobile Vikings
Bij Mobile Vikings kan voor 12 euro (enkel internet) telkens 2 gigabyte herladen worden, waardoor de provider de voordeligste in België is, hoewel minder snel gesurft kan worden dan bij Mobistar of Proximus. Een gebruiker die hogere eisen stelt aan zijn mobiel internet, moet daarvoor bij Mobistar al minstens 30 euro neertellen.

Andere landen
Uit het onderzoek blijkt dat de Belgische prijzen een pak hoger liggen dan in andere Europese landen zoals Italië, Spanje en Portugal. Voor een basispakket van 500 megabyte per maand betaalt de Belgische gebruiker meer dan twee keer de prijs van de voordeligste formule van het Italiaanse Coop, voor een mediumpakket van 2 gigabyte is dat al meer dan vijf keer zoveel.
 
Meer concurrentie
De consumentenorganisatie pleit daarom onder meer voor meer concurrentie door nieuwe providers en formules, waardoor de tarieven laag kunnen worden gehouden. (belga/sam)

Bron : Belga