Deze zomer voert de gemeente Nijlen de strijd tegen zwerfvuil nog verder op. Sinds enkele maanden is er een mobiele camera in gebruik om sluikstorters op heterdaad te betrappen en hen vervolgens een gepeperde rekening voor te schotelen.

Potentiële sluikstorters worden hieraan herinnerd via een affiche die in alle gemeentelijke gebouwen en op nog andere plaatsen te zien zal zijn. Daarnaast zal er ook blijvend ingezet worden op sensibilisatie.

"Deze camera is er niet voor uw veiligheid, maar voor uw vuiligheid", dat is de niet mis te verstande boodschap op de affiche. En de ondertitel is al even duidelijk: "sluikstorters die gefilmd worden, mogen zich aan gepeperde rekening verwachten".

En zo is het ook, want sluikstort is niet alleen lelijk en slecht voor het milieu, het kost ook handenvol geld om op te ruimen. Er gaan veel werkuren aan verloren die veel nuttiger besteed kunnen worden. Eigenlijk is het gewoon asociaal gedrag en wie zich daar aan bezondigt, die moet voor de kosten opdraaien. Dat is de korte, maar krachtige boodschap van deze affichecampagne.