U bent hier

Moeilijk bruikbare parkeerplaatsen mindervaliden stap voor stap verbeteren

Mol | Neteland
16.06.2017 - 11.53u
Door: Mark Jaspers

De lengte van een aantal parkeerplaatsen voor mensen met een handicap volstaat niet om comfortabel en veilig een rolstoellift te gebruiken. Bovendien verhinderen obstakels als verkeersborden en bomen een vlotte doorgang. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van een controle door de dienst seniorenplus in samenwerking met de adviesraad personen met een handicap.

Alle 51 parkeerplaatsen voor mensen met een handicap in het Centrum ondergingen een grondige praktijktest. De bevindingen worden besproken met de betrokken diensten die samen op zoek gaan naar gepaste oplossingen.

Na enkele opmerkingen over de bereikbaarheid van de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap, ging onze dienst seniorenplus in overleg met de verkeersdienst op pad met een rolstoel en een wagen met rolstoellift. De praktijktest keek vooral naar de aanwezigheid van eventuele hinderlijke obstakels.

Daarnaast werd de beschikbare ruimte rond de parkeerplaatsen nagekeken. Ondanks het feit dat alle parkeerplaatsen voldoen aan de wettelijk bepaalde afmetingen, blijkt dat de beperkte ruimte op sommige plaatsen een probleem vormt om met een rolstoellift de wagen te verlaten. Ook obstakels als bomen, verkeersborden, varkensruggen of beugels bemoeilijken de doorgang.

Oplossingen formuleren

De adviesraad personen met een handicap maakt een overzicht van alle bevindingen. Nadien zal in overleg met de verkeersdienst en de dienst ruimtelijke ordening gezocht worden naar mogelijke oplossingen. Een aantal kleine wijzigingen kunnen snel aangepast worden. Meer structurele aanpassingen voeren we later stapsgewijs uit.

Rekening houden met alle partijen

Bij het uitwerken van mogelijke oplossingen kijken we naar de belangen van de verschillende gebruikers en de bestaande regelgeving. Zo heeft een rolstoelgebruiker vooral nood aan voldoende ruimte. Iemand die slecht te been is, heeft dan weer baat bij een parkeerplaats dicht bij een publiek gebouw. In sommige situaties zal het aangewezen zijn om de ruimte rond de parkeerplaats optimaal te gebruiken of een obstakel te verwijderen. In andere situaties is het verplaatsen van de voorbehouden parkeerplaats een betere oplossing. Een evenwichtsoefening die uitgebreid bekeken wordt in de adviesraden.

Samenwerking

Net als tijdens de campagne 'Wil je mijn parkeerplaats neem dan ook mijn handicap' schenkt het gemeentebestuur met deze actie de nodige aandacht aan de mobiliteit van mensen die minder goed te been zijn. Voor dit initiatief slaan de dienst seniorenplus, de verkeersdienst, de dienst ruimtelijke ordening, de adviesraad personen met een handicap (werkgroep toegankelijkheid) en ervaringsdeskundigen de handen in elkaar.

Meer info: dienst seniorenplus, 014 33 16 00, dienstseniorenplus@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto