Er wordt gevreesd dat de invoering van het eenheidsstatuut op 8 juli voor honderden ontslagen zal zorgen bij arbeiders. Door de gelijkschakeling verhoogt immers de opzegvergoeding voor arbeiders en daarom zouden bedrijven preventief saneren.   Volgens Fa Quix van de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie "zijn er al honderden jobs geruisloos gesneuveld, en ook in mei en juni dreigen honderden ontslagen door de hogere opzegvergoedingen", klinkt het in Het Laatste Nieuws. Quix vertegenwoordigt als directeur-generaal van Fedustria zo'n 42.000 werknemers, waarvan 80 procent arbeider is.

Stille ontslagen

"De nervositeit is erg groot. Verschillende bedrijven gaan momenteel na of ze niet beter mensen afdanken voor 8 juli, omdat ze niet weten wat het kostenplaatje nadien zal zijn", weet Quix. We zijn op de hoogte van verschillende bedrijven die in alle stilte zulke operaties hebben uitgevoerd, al zal ik geen namen noemen", wordt Quix concreter.

"Als de vakbonden hun zin krijgen, liggen de kosten voor een ontslag van een arbeider in onze sector straks zeven tot tien maal hoger dan nu. En dus nemen de ondernemers het zekere voor het onzekere en danken ze 'preventief' af. Vaak gaat het ook niet om grote ontslaggolven, maar om één job hier en twee daar."

Al jobs verdwenen

De directeur-generaal vermoedt dat er de laatste weken en maanden al een paar honderd jobs op die manier uitdoofden. Quix geeft wel toe dat een aantal van die ontslagen ook zonder het aangekondigde eenheidsstatuut zouden zijn gevallen.  "Daar twijfelt niemand aan. Maar waar andere bedrijven de kat uit de boom zouden kijken tot het najaar om te zien of de economie weer aantrekt, zullen zij nu voor de zomer al tot ontslag overgaan, precies omwille van dat statuut", aldus Quix.