Mol-in-Scène II wint de Molse Cultuurprijs 2018 ter waarde van 500 euro. De Cultuurraad en het gemeentebestuur overhandigden de prijs tijdens de prijsuitreiking in 't Getouw.
Zowel activiteiten die in Mol plaatsvonden als personen of groepen die op cultureel vlak iets bijzonders presteerden tussen 1 januari en 31 december 2017, kwamen in aanmerking voor de prijs.
Qua aantal punten was het een ex aequo met One Way to Broadway. Maar volgens het reglement geven in zo'n geval de punten van de professionele jury de doorslag en die had meer punten toegekend aan Mol-in-Scène II.
Luc Sannen, productieleider van Mol-in-Scène II nam – in naam van regisseur Luc Stevens, het gemeentebestuur en alle medewerkers – met dank de bloemen in ontvangst, maar schonk de bij de prijs horende cheque van 500 euro aan 'hun jonge opvolgers' van de musical One Way to Broadway.
Op de derde plaats eindigden de lichtstoeten met hun wagen voor Mol-in-Scène.
Molse Cultuurprijs
De Molse Cultuurprijs kan zowel gaan naar activiteiten die in onze gemeente plaatsvonden, als naar artiesten of organisatoren, individueel of in groep, die afkomstig zijn uit onze gemeente, hier wonen of actief zijn in het culturele leven.
De prijs richt zich tot activiteiten en prestaties op vlak van (amateur)kunsten, erfgoed, toerisme of het socio-culturele en gemeenschapsvormende, die bijzonder waren omwille van de inzet, creativiteit, uitstraling, samenwerking, originaliteit, publieksbereik,...
Mol-in-Scène II
Met zestien voorstellingen, meer dan 400 deelnemers en 11.000 toeschouwers was de tweede editie van Mol-in-Scène een gigantisch succes. Heel wat talent werd ontdekt, vriendschappen gesmeed en traantjes weggepinkt.
De verstrengeling van twee liefdesverhalen en twee Molse lichtstoeten leverde een ontroerend mooi spektakel op, met sterk acteerwerk, zang en dans, indrukwekkende decors en de bewonderenswaardige inzet van al die onzichtbare, helpende handen achter de schermen. Kortom: zestien oververdiende staande ovaties!
Aline Debie en Kaat Stas - One Way To Broadway
One Way To Broadway is een musical met teksten geschreven door Aline Debie en Kaat Stas (SJB-college) en muziek uit de Broadwaygeschiedenis. Aan het project werd enthousiast gewerkt door Molse jongeren tussen 12 en 20 jaar, van tien verschillende scholen. Zowel op als naast het podium was alles in handen van de jongeren – een prachtige prestatie.
De musical trok in 2016 al drie gevulde zalen in 't Getouw en werd in september 2017 in het Sint-Jan Berchmanscollege nog driemaal herhaald voor leerlingen en tweemaal voor het brede publiek.
Lichtstoet Rozenberg & Ginderbuiten - lichtwagen Mol-in-Scène
In het kader van Mol-in-Scène II werd – voor het eerst sinds vorige eeuw – een gezamenlijke lichtwagen gebouwd door de Lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten, meer bepaald door de wagenbouwers van Op &Top (Rozenberg) en de Fiksers (Ginderbuiten).
Deze prachtige wagen opende niet alleen de beide Lichtstoeten, hij vormde ook de apotheose van de zestien voorstellingen van Mol-in-Scène II. Een historische samenwerking, uniek in de Molse geschiedenis.
Vooruit klaagt met haar allereerste 'Woonactie' in verschillende Vlaamse gemeenten de problemen op de woningmarkt aan.
"Voor een gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak. Wij vragen dan ook om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen", klinkt het.
Om de woningprijzen te drukken, wil Vooruit voorrang geven aan startende kopers.
Burgercoöperatie Campina Energie en groene stroomproducent Eneco hebben vandaag op het windmolenpark Pampero Wind in Turnhout-Zuid twee nieuwe windturbines officieel ingehuldigd.
De turbines staan op de terreinen van verlichtingsproducent Signify en van vloerspecialist Yepp.
Voor Eneco is het meteen de hoogste turbine (naafhoogte 134m en tiphoogte 200m bij Signify) dat het tot nu toe op land heeft gebouwd.
Met het afsluiten van een nieuw openbaredienstencontract (odc) maken Vlaams minister Lydia Peeters en De Lijn hun gedeelde ambitie kenbaar om de reiziger centraal te zetten in het mobiliteitsbeleid.
Daarnaast ligt er in het openbardienstencontract ook een grote klemtoon op duurzaamheid en efficiëntie. De Lijn krijgt meer autonomie inzake tarifering en aanbod en kan zo snel, efficiënt en flexibel inspelen op nieuwe tendensen.
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)
Vanaf vandaag is het tijdelijk niet mogelijk om Vlaamse premies aan te vragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen. Het digitale loket daarvoor gaat een paar maanden dicht.
Anderzijds is 1 juli de startdag voor mensen met zonnepanelen die hun eigen stroom willen delen, of die denken recht te hebben op een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten.
Het was al langer aangekondigd en nu is het zover: verschillende Vlaamse premies worden samengevoegd tot één verbouwpremie, die je vanaf 1 oktober zal kunnen aanvragen.
De Geelse Innovatiecampus zet een belangrijke stap in haar verdere ontwikkeling. De partners zijn op zoek naar een innovatiemanager die zich zal inzetten om nieuwe bedrijven aan te trekken en bruggen te slaan met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio.
Op termijn zouden 2000 mensen een job moeten vinden op de campus.
Onderzoek wijst uit dat mensen actiever zijn als er zich dichter bij hun woonplaats sportinfrastructuur bevindt.
Daarom kocht team Sport en Jeugd Heist-op-den-Berg via de groepsaankoop van Sport Vlaanderen een mobiele IPitup-beweegbank. Dat is een meerpersoonszitbank met allerlei beweegfuncties.
De bank staat op dit moment opgesteld aan sporthal De Lichten in Booischot en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Ze is voorzien van infopanelen met laagdrempelige oefeningen.