Alle Molse verenigingen die CO²-meters nodig hebben om in orde te zijn met de nieuwe wetgeving, kunnen deze eenvoudig bestellen via de groepsaankoop van het gemeentebestuur.

Bestel het nodige aantal meters voor 25 oktober via www.gemeentemol.be/co2meters. Voor elke meter betaal je 133 euro. Dankzij de coronasubsidies voor verenigingen kan je deze investering vervolgens voor 100% recupereren.

Maandagavond 4 oktober organiseerde het gemeentebestuur voor verenigingen een webinar over CO²-meters en het belang van verluchting. Tijdens deze infoavond lichtte onze gemeentelijke preventieadviseur de recente wetgeving toe over verplichte CO²-meters in gemeenschappelijk gebruikte binnenruimtes.

Wettelijke verplichting

Het recente ministerieel besluit dat sinds 1 september geldt, bevat de algemene verplichting een CO²-meter te plaatsen in binnenruimtes die gemeenschappelijk gebruikt worden.

De CO²-meter moet daarbij op een zichtbare plaats staan. Deze verplichting vormt een aanvulling op de verplichte CO²-meters in horecazaken en fitnesscentra. Verenigingen en uitbaters van deze binnenruimtes krijgen van de federale overheid tot 1 november de tijd om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Cafetaria's van verenigingen moeten al sinds de heropening een verplichte CO²-meter plaatsen. De verplichting breidt met het nieuwe ministerieel besluit uit naar vergaderlokalen, polyvalente ruimtes, sportzalen, clublokalen, kleedkamers, repetitieruimtes,....

Samengevat: in elke binnenruimte waar mensen in de vrijetijdssfeer langer dan 15 minuten samenkomen, moet de luchtkwaliteit via een CO²-meter gemonitord worden. De verplichting geldt dus ook voor parochiehuizen, gemeenschapscentra of scholen die hun infrastructuur voor derden ter beschikking stellen.

Subsidies

Het aankopen van CO²-meters vereist uiteraard de nodige centen. Ook hiervoor wil het Mols gemeentebestuur ondersteunen. Zo kocht Mol 200 nieuwe en kwaliteitsvolle CO²-meters aan die verenigingen tegen kostprijs eenvoudig kunnen overkopen. Dit aanbod vermindert fors de werklast voor elke vereniging. Uiteraard kan een vereniging ook beslissen om zelf de vereiste meters aan te kopen.

Wanneer we meer bestellingen ontvangen dan de aangekochte 200 meters, dan verdelen we deze in verhouding tot de gevraagde aantallen (met een minimum van 2 per vereniging).

Je vindt hier de technische specificaties van de CO²-meters die het gemeentebestuur aankocht. De levering is voorzien in de laatste week van oktober, waarna de verenigingen deze kunnen afhalen en betalen aan de informatie- en onthaalbalie in 't Getouw.

 Verenigingen kunnen – mits voorleggen van de nodige betaalbewijzen – de subsidies online aanvragen via https://www.gemeentemol.be/coronasubsidies .