U bent hier

Mol subsidieert CO²-meters voor verenigingen

Mol
07.10.2021 - 14.02u
Door: Herman Gezelle

Alle Molse verenigingen die CO²-meters nodig hebben om in orde te zijn met de nieuwe wetgeving, kunnen deze eenvoudig bestellen via de groepsaankoop van het gemeentebestuur.

Bestel het nodige aantal meters voor 25 oktober via www.gemeentemol.be/co2meters. Voor elke meter betaal je 133 euro. Dankzij de coronasubsidies voor verenigingen kan je deze investering vervolgens voor 100% recupereren.

Maandagavond 4 oktober organiseerde het gemeentebestuur voor verenigingen een webinar over CO²-meters en het belang van verluchting. Tijdens deze infoavond lichtte onze gemeentelijke preventieadviseur de recente wetgeving toe over verplichte CO²-meters in gemeenschappelijk gebruikte binnenruimtes.

Wettelijke verplichting

Het recente ministerieel besluit dat sinds 1 september geldt, bevat de algemene verplichting een CO²-meter te plaatsen in binnenruimtes die gemeenschappelijk gebruikt worden.

De CO²-meter moet daarbij op een zichtbare plaats staan. Deze verplichting vormt een aanvulling op de verplichte CO²-meters in horecazaken en fitnesscentra. Verenigingen en uitbaters van deze binnenruimtes krijgen van de federale overheid tot 1 november de tijd om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Cafetaria's van verenigingen moeten al sinds de heropening een verplichte CO²-meter plaatsen. De verplichting breidt met het nieuwe ministerieel besluit uit naar vergaderlokalen, polyvalente ruimtes, sportzalen, clublokalen, kleedkamers, repetitieruimtes,....

Samengevat: in elke binnenruimte waar mensen in de vrijetijdssfeer langer dan 15 minuten samenkomen, moet de luchtkwaliteit via een CO²-meter gemonitord worden. De verplichting geldt dus ook voor parochiehuizen, gemeenschapscentra of scholen die hun infrastructuur voor derden ter beschikking stellen.

Subsidies

Het aankopen van CO²-meters vereist uiteraard de nodige centen. Ook hiervoor wil het Mols gemeentebestuur ondersteunen. Zo kocht Mol 200 nieuwe en kwaliteitsvolle CO²-meters aan die verenigingen tegen kostprijs eenvoudig kunnen overkopen. Dit aanbod vermindert fors de werklast voor elke vereniging. Uiteraard kan een vereniging ook beslissen om zelf de vereiste meters aan te kopen.

Wanneer we meer bestellingen ontvangen dan de aangekochte 200 meters, dan verdelen we deze in verhouding tot de gevraagde aantallen (met een minimum van 2 per vereniging).

Je vindt hier de technische specificaties van de CO²-meters die het gemeentebestuur aankocht. De levering is voorzien in de laatste week van oktober, waarna de verenigingen deze kunnen afhalen en betalen aan de informatie- en onthaalbalie in 't Getouw.

 Verenigingen kunnen – mits voorleggen van de nodige betaalbewijzen – de subsidies online aanvragen via https://www.gemeentemol.be/coronasubsidies .

imageMeer nieuws

Openbaar Ministerie : '25 jaar na De Witte Mars, elk kind heeft recht op integriteit'

Openbaar Ministerie : '25 jaar na De Witte Mars, elk kind heeft recht op integriteit'
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 20.10.2021 - 16.15u

Ontdek het Stoeberpad, het nieuwe natuurbeleefpad in Landschap De Liereman Oud-Turnhout

Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 20.10.2021 - 15.10u

Grobbendonkseweg enkelrichting tot het einde van jaar

Grobbendonkseweg enkelrichting tot het einde van jaar
Grobbendonk | Kempen regio | Nijlen regio 20.10.2021 - 14.56u

Schipper loost olie in kanaal Herentals-Bocholt aan Aurubis Olen

Geel | Kempen regio | Olen 20.10.2021 - 09.59u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 20.10.2021 - 09.24u

Wout van Aert genomineerd voor Vlaams Sportjuweel

Wout van Aert genomineerd voor Vlaams Sportjuweel
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.10.2021 - 08.44u

Jan Moons : 'Seven2one Final Edition in Den Eyck op 10/11'

Jan Moons : 'Seven2one Final Edition in Den Eyck op 10/11'
Heist op den Berg | Kasterlee | Kempen regio 19.10.2021 - 17.02u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto