In 2020 organiseerde de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) voor de 41e keer een wedstrijd rond recente, vernieuwende en inspirerende openbare groen-, bloemen- en bijenvriendelijke realisaties in Vlaanderen.

Ook onze gemeente nam hieraan deel. Binnen de categorie 'Gemeente in bloei' wonnen we één bloemensymbool. Deze award hebben we te danken aan het duurzaam transformeren van een aantal perkjes.

Het bord met het bloemensymbool krijgt een eervol plaatsje aan de ingang van 't Getouw. Ook de komende jaren neemt onze gemeente deel aan de wedstrijd. Doel is ooit tot 'Bloemengemeente' verkozen te worden om mee te kunnen doen aan de prestigieuze Europese groenwedstrijd Entente Florale Europe.

Tijdens de jaarlijkse Openbaargroen-awards kunnen gemeenten inschrijven voor drie verschillende wedstrijdthema's:

1. Groene Gemeente – beste groenprojecten

2. Bijenvriendelijke gemeente - beste bijenvriendelijke projecten

3. Gemeente in bloei – beste bloemenprojecten

Gemeente in bloei

Onze gemeente schreef in voor de categorie 'Gemeente in bloei'. VVOG beloont de inspanningen van de deelnemende gemeenten met 1, 2 of 3 bloemensymbolen.

De gehele bebloeming over de gemeente wordt bekeken. Van hanging baskets, inrichting perken, knollen en bollen,... tot hoe er aangeplant werd en onder welke duurzame omstandigheden.

De beste in de categorie mag bovendien deelnemen aan de prestigieuze Europese groenwedstrijd Entente Florale Europe.

Duurzaam transformeren perkjes

In 2019 werd in onze gemeente een aantal perkjes opnieuw aangeplant. De nieuwe beplanting zorgt voor meer groen in onze gehuchten? Ook de ecologie en biodiversiteit varen er wel bij.

Bovendien zullen bijen en vlinders er makkelijker warmte en voedsel vinden. De plantjes werden dicht bij elkaar gezet zodat de perken sneller dichtgegroeid zijn en onkruid geen kans krijgt. Ook de komende jaren zullen er jaarlijks een aantal perken duurzaam getransformeerd worden.

Volgende perkjes werden opnieuw aangeplant:

· Ovonde Achterbos

· Schaapsbeemden

· Slachthuisstraat/Meerhoutsebaan

· St.-Jozefslaan/Tennislaan

· Vinkenstraat/Leeuwerikstraat