U bent hier

Molen van Gierle krijgt extra impuls

Lille
30.10.2020 - 14.38u
Door: Mark Jaspers

De molen 'In Stormen Sterk' in Gierle zal tijdens de komende jaren heel wat recreatieve troeven bijkrijgen.

Gisteren kregen de gemeente Lille en Kempens Landschap het heuglijke nieuws dat LEADER Kempen Zuid verspreid over de volgende 2 jaren 100.000 euro subsidie zal verlenen voor de bouw van een bijgebouw met een authentieke bakoven, de landschappelijke aankleding van het grasplein rondom de molen en de ontwikkeling van een graanwandeling en landbouwbeleving voor jong en oud.

Zoals de naam doet vermoeden heeft de molen 'In Stormen Sterk', gelegen in het centrum van Gierle, doorheen de eeuwen al heel wat meegemaakt.

Maar daar brachten Kempens Landschap en de gemeente Lille in 2006 verandering in. Kempens Landschap kocht de windmolen aan, die toen al enige tijd stilstond en extra zorgen nodig had, en gaf hem in erfpacht aan de gemeente.

Samen maakten ze een plan op om de windmolen te restaureren. Sinds 2014 maalt hij weer lustig graan, dankzij 5 vrijwillige molenaars. Elke laatste zondag van de maand kan je hem bezoeken.

Maar de gemeente Lille en Kempens Landschap hebben nog meer ambitie met het molendomein. Ze willen ook de omgeving verder opwaarderen en uitbouwen tot een recreatieve en toeristische troef voor de regio.

Daarom dienden ze een subsidiedossier in bij LEADER Kempen Zuid, een landbouw- en plattelandsfonds met middelen vanuit de provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa. Dat dossier werd gisteren goedgekeurd.

Modern, circulair gebouw met een authentieke oven

“Onze plannen met het domein en haar omgeving zijn groot”, vertelt eerste schepen De Backer,  bevoegd voor plattelandsontwikkeling en toerisme.

“Allereerst willen we het domein opwaarderen met een bakoven. Op die manier kan jong en oud er het verhaal van graan tot brood helemaal beleven. Eerst kunnen ze in de molen kijken om te zien hoe graan gemalen wordt, en nadien kan men tijdens workshops mee helpen om het meel te verwerken tot brood.

Om duidelijk te maken dat het een nieuwe invulling is, willen we die authentieke bakoven wel in een modern gebouw plaatsen. Omdat we sterk inzetten op duurzaamheid, zullen we het volume grotendeels circulair bouwen. Dat rekende op heel wat enthousiasme bij de omwonenden, waar we het ontwerp en de invulling in de zomer al mee aftoetsten.”

Mooi ingebed geheel

“Daarnaast geven we het grasplein rond de windmolen een natuurlijker karakter, zodat de omgeving het vroegere landelijke karakter terugkrijgt”, gaat Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, verder.

“Nu is de molen omgeven door een grasplein, maar er zullen knotbomen, wilde akkerbloemen, kleine demonstratieve graanperceeltjes, paden en een klein natuurlijk speelelement komen. Uiteraard blijft het perceel wel inzetbaar voor de jaarlijkse Molenfeesten en buurtfeesten, want die vormen een troef voor de site.”

“Dat het bijgebouw en de rest van het domein ook gebruikt kan worden door de buurt en de lokale verenigingen is een sterk pluspunt”, vertelt Kathleen Helsen, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap.

“Ook de nabij gelegen school wil actief meewerken aan de aanplanting en de uitbouw van diverse educatieve activiteiten.

En er zijn ook al gesprekken met omliggende graanboeren gehouden om een wandeling te ontwikkelen waarin het verhaal van akker tot bakker mee uit te dragen.

Onder andere omwille van dit lokale draagvlak kan dit initiatief rekenen op een LEADER-subsidie van 100.000 euro, op een totale projectkost van 250.000 euro.”

“Vanaf 2021 zal onze dienst toerisme samen met Kempens Landschap starten met de voorbereiding van het hele project”, vertelt burgemeester Marleen Peeters.

“De concrete bouw van het gebouw wordt wellicht voor later dat jaar en zal – net als de omgevingsaanleg – doorlopen tot medio 2022. Heden heeft de gemeente al wel een vergunning aangevraagd voor het gebouwtje, dus we zijn achter de schermen al grondig van start gegaan.

Ten gepaste tijde zullen we ook vrijwilligers zoeken om de bakworkshops mee te geven. Ik ben in elk geval blij dat we – samen met Kempens Landschap – het domein van de molen in Gierle opnieuw alle wind van voren kunnen geven!”

Foto: Copyright: M10 Architecten

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto