U bent hier

Molenstraat : veiliger fietsinfrastructuur wenselijk

Herentals
22.12.2018 - 22.36u
Door: Herman Gezelle

De erg drukke Molenstraat in Morkhoven krijgt op termijn nieuwe fietspaden ofwel fietssuggestiestroken. Of misschien een combinatie van de twee? Verschillende overheden leggen momenteel de verschillende opties onder de loep.

Herentals werkte enkele jaren geleden een fietspadenprogramma uit, waarvoor studiebureau Antea Group de nodige plannen opmaakt. Naast de Voortkapelseweg in Noorderwijk en Veldhoven zit daar ook de Molenstraat in Morkhoven in.

Deze slingerende weg van Noorderwijk en naar Wiekevorst wordt ook veelvuldig gebruikt door jonge fietsers die naar de basisscholen rijden. Bovendien kruist de Molenstraat op de grens met Noorderwijk ook de populaire fietsostrade op de oude spoorbedding naar Aarschot, aan Berkemus.

4 mogelijke scenario’s

Om de beste oplossing voor die fietsknelpunten uit te werken, is een gemeentelijke begeleidingscommissie (GBC) opgericht, waarin naast Antea Group en de stad Herentals ook de provincie Antwerpen, het Vlaamse departement Mobiliteit en Openbare Werken, en De Lijn zetelen.

Intussen zijn voor zowel de fietsinfrastructuur in de Molenstraat als het kruispunt met de fietsostrade 4 scenario’s uitgewerkt. De eerste optie houdt fietssuggestriestroken over de hele lengte in, de tweede een verhoogd aanliggend fietspad over de hele lengte. Opties drie en vier zijn wisselende combinaties van fietssuggestiestroken en fietspaden.

Woning staat in de weg

Het probleem is dat op het deel tussen Dorp en Streepstraat één woning tegen de straatzijde verhindert dat er een volwaardig fietspad kan worden aangelegd. De stad Herentals staat huiverig tegenover onteigeningen, maar belooft met het komende schepencollege wel te bekijken wat er (financieel) mogelijk is. Het blijft een optie om in dit deel vanaf de Rode Leeuwstraat met fietssuggestiestroken te werken en elders met fietspaden (optie 4). (ho)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto