U bent hier

Molse Arne Stroobant is Belgisch Jeugdschaakkampioen U8, Aeneas Kersemans vice-kampioen U10

Mol
21.12.2020 - 11.01u
Door: Lex Verellen

Zondag heeft achtjarige Arne Stroobant van de Molse Schaakclub aan heel België getoond dat hij de beste van zijn leeftijdscategorie is.

Door zes van de zeven rondes te winnen is hij tot Belgisch Jeugdschaakkampioen gekroond. Eerder was Arne al Vlaams Kampioen en Laureaat van de Provincie Antwerpen. Ook Aeneas heeft eindelijk kunnen tonen dat hij klaar is voor het grote werk door Vice-Kampioen te worden bij de U10.

Jaarlijks vindt in het voorjaar het Belgisch Jeugdschaakkampioenschap plaats in Blankenberge. Omwille van Covid-19 kon dit in 2020 niet doorgaan.

Uiteindelijk zou het dan in november uitzonderlijk in Turnhout doorgaan, maar daar heeft de tweede golf een stokje voor gestoken. De Belgische Schaakbond (KBSB) heeft dan uiteindelijk beslist om een online Belgisch Jeugdkampioen-schap te organiseren en dat is het voorbije weekend gestart.

Met 195 deelnemers van over het hele land kan de organisatie van deze eerste online versie van het BJK als een groot succes beschouwd worden. Het BJK vindt plaats van 19 december tot 30 december waarbij de jongsten (U8 en U10) in het eerste weekend speelden.

U12 en U14 werken hun partijen af op 20 en 21 december en de oudsten (U16, U19 en U20) spelen op 29 en 30 december.

De partijen worden afgewerkt op het Tornelo platform en omdat er geen fysieke arbiters mogelijk waren, werden er enkele regels voorzien.

Zo mocht er geen enkel andere persoon aanwezig zijn in de online speelruimte noch een andere elektronisch toestel dan het toestel waarop geschaakt werd. De spelers moesten ook hun camera en microfoon werkend houden tijdens de partijen en hoofdtelefoon of oortjes waren verboden.

Door de Netflix serie The Queen's Gambit zit schaken tegenwoordig in de lift en dat kan alleen maar toegejuicht worden. Immers, schaken biedt enorm veel voordelen voor jong en oud.

Niet alleen presteren kinderen die schaken beter op school, zij leren ook disciplinair omgaan met winst en verlies. Andere pijlers zijn onder andere kritisch denken, het nemen van verantwoordelijkheid en het onderdrukken van reflexen. Voor de ouderen is het alom geweten dat denksport iedere vorm van dementering vertraagt of tegenhoudt.

Omwille van Covid-19 is het ledenaantal van de club lichtjes gedaald, maar het bestuur is niet bij de pakken blijven zitten. Met zo'n 35 jeugdleden en 20 volwassenen is MSC nog steeds op koers.

Er wordt nu dan ook veel online geschaakt en lesgegeven. De prestaties waren eerder al zeer goed op provinciaal en Vlaams niveau, maar nu beginnen de resultaten duidelijk ook zichtbaar te worden op nationaal niveau.

Begin 2018 besliste de Molse Schaakclub om met een jeugdwerking te starten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Het lesgeversduo Jan Croonenborghs en Roger Van Decraen vormt de gevorderde jeugdschakers op vrijwillige basis met succes om tot echte kampioenen. Maar de ware sleutel tot het succes ligt uiteraard bij de inzet van de spelers zelf, want zijzelf zijn degenen die het eindelijk moeten doen.

De website van MSC - www.molseschaakclub.be – is uitgegroeid tot een toonaangevende en vaak bezochte bron van informatie over alles wat met schaken te maken heeft.

Voorzitter Lesley Mertens nodigt dan ook alle geïnteresseerden uit om de website te bezoeken of de Facebookgroep van de club, of meer nog, om online mee te schaken op lichess.org. Iedereen kan gratis lid worden van het MSC-team op https://lichess.org/team/molse-schaakclub-belgium

imageMeer nieuws

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen
Heist op den Berg | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 12.25u

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals
Herentals | Nationaal | Neteland 19.05.2022 - 08.44u

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode
Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 19.05.2022 - 08.21u

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag
Herentals | Kempen regio | Neteland 18.05.2022 - 18.09u

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes - Lier bijt de spits af

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes -  Lier bijt de spits af
Kempen regio | Lier regio | Nationaal 18.05.2022 - 17.57u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto