U bent hier

Molse dorpszichten in beeld en woord 1870-1905

Mol
18.10.2021 - 14.14u
Door: Herman Gezelle

Het gemeentebestuur Mol heeft het grootse, overkoepelende project 'Molse dorpszichten in beeld en woord 1870-1905' voorgesteld.

'Het breed erfgoedproject rond postkaarten toont de eerste beelden van onze gemeente van rond 1900. Het project bestaat onder meer uit een boeklancering, tentoonstelling, erfgoedwandelingen voor jong en oud, lezing, fotocollage, campagne-initiatief in etalages van handelszaken en een banner-actie in de centrumstraten.

7 gemeentediensten, twee amateurfotografen, een heel aantal dichters en handelaars van de handelaarsvereniging werkten eraan mee. Iedereen welkom!

Het project bestaat uit heel wat uiteenlopende activiteiten, voor elk wat wils! De eerste beelden van onze gemeente krijgen de aandacht die ze verdienen.

Gloednieuw boek

Het boek 'Molse dorpszichten in beeld en woord (1870-1905) – Mijne beste groetenissen vanuit Moll' van Stijn Geys en Luc De Boulle vertelt in meer dan 300 pagina's en honderden prachtige illustraties het verhaal van onze gemeente rond 1900.

Je bestelt door over te schrijven op rekeningnummer BE02 0011 7961 1340 (Kamer voor Heemkunde vzw) of ter plaatse bij de dienst erfgoed, Molenhoekstraat 2 (tweede verdieping) of via archief@gemeentemol.be. Je kan de bestelde boeken afhalen bij de dienst erfgoed vanaf 19 oktober.

Lezing op 21 oktober

Op 21 oktober nodigen schrijvers Stijn Geys en Luc De Boulle je uit op de gratis lezing over hun gloednieuwe boek, om 19 uur in de raadzaal van 't Getouw, Molenhoekstraat 2. Vooraf inschrijven is verplicht via archief@gemeentemol.be of 014 33 09 70.

Tentoonstelling: van 16 oktober tot 7 november

De beeldende tentoonstelling laat je het historisch materiaal zien in contrast met diezelfde dorpszichten vandaag. De tentoonstelling in expozaal 't Getouw is elke dag te bezoeken, uitgezonderd op maandag. De toegang is gratis.

Jeugdwandeling: Mijne beste groetenissen vanuit Moll!: vanaf 16 oktober
Vanaf 16 oktober nodigen we kinderen en jongeren tussen 8 en 15 jaar uit voor een superleuke wandeling.

In het Centrum wandel je aan de hand van een brochure met mooie prentbriefkaarten, leuke verhalen en weetjes door het Mol van 1900. Scan met je smartphone de QR-codes en de schrijvers van de prentbriefkaarten komen tot leven. Zij ervaren hoe het leven er toen voor hun leeftijdsgenoten aan toeging.

Fotocollage: Gangmakers door Tinne Vansand van 1 tot 31 december

Tinne Vansand laat het oude Mol herleven. In foto's van hedendaagse zichten toont ze hoe mooi onze gemeente toen ook al was. Door oud en nieuw samen te brengen in één foto toont ze hoe alles anders is en tegelijk hetzelfde, hoe het had kunnen zijn. Haar foto's laten je stilstaan, ontdekken, mijmeren.

Meer info: dienst erfgoed, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/dorpszichten

Op de foto : v.l.n.r.: burgemeester Wim Caeyers, Briek Geys (zoon van auteur Stijn Geys), schepen voor erfgoed Frederik Loy, Lanthe Geys (dochter van auteur Stijn Geys), Auteurs Stijn Geys en Luc De Boulle het spiksplinternieuwe boek dat tijdens het openingsfeest van erfgoedproject 'Molse dorpszichten' werd voorgesteld/ rr.

 
Meer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto