De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag een 49-jarige man uit Mol wegens heling van gestolen oldtimers veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel en een boete van 9.000 euro.

Een 46-jarige kompaan uit As kreeg 15 maanden effectief en 3.000 euro boete. Een 62-jarige man uit Antwerpen, die af en toe een gestolen oldtimer verkocht, kreeg 12 maanden cel met volledig uitstel en een boete van 3.000 euro. Een vierde betichte werd vrijgesproken.

Een 18-tiental omgekatte oldtimers van merken zoals Porsche, Jaguar en Mercedes werd verhandeld tussen 2010 en 19 september 2014. Op die dag werd een veertiger uit As met zijn BMW in Genk tegengehouden voor een controle. In de kofferbak vond de politie drie identificatieplaatjes. Ze stonden op naam van de autohandelaar in Mol. Twee ervan waren bestemd voor een Porsche 356. De BMW waarmee de veertiger uit As reed, bleek ook een omgekat exemplaar te zijn.

De man uit As werd door het parket omschreven als een manusje-van-alles. Hij was niet aan zijn proefstuk toe. Hij was in het verleden al veroordeeld voor gelijkaardige feiten.

De handelaar uit Mol vertelde dat hij de oldtimers te goeder trouw aankocht in het fameuze woonwagenkamp in Maastricht.

Het parket vond dat net een argument voor de hoofdbetichte om dubbel voorzichtig te zijn. De aanklager vond het ook wel heel eigenaardig dat op de facturen geen naam van die Maastrichtse handelaar vermeld stond, maar wel van diverse andere figuren. "Op een factuur van 2013 stond de naam van een in 2002 overleden vrouw," aldus het parket. De onderdelen van gedemonteerde voertuigen werden ook in afzonderlijke garages gestald.

De gepensioneerde Antwerpenaar was een tussenpersoon bij de verkoop van oldtimers.

Aan drie burgerlijke partijen moeten de veroordeelden in totaal 203.950 euro schadevergoeding betalen. (belga)