U bent hier

Mondchirurg dr. Wim Van De Velde : 'Digital smile design en fotogrammetrie voor tandimplantaten'

Kempen regio | Vlaanderen
07.12.2021 - 19.07u
Door: Herman Gezelle

Mond-, kaak- en gezichtschirurg dr. Wim Van de Velde (AZ Sint-Lucas Gent) introduceerde vandaag voor de tandartsensector de ontbrekende schakel in de full digital workflow voor uitgebreide implantaatwerken.

'De dag van vandaag zijn implantaten niet meer weg te denken in de tandheelkunde', zegt dr. Wim Van De Velde op het vakcongres in St.-Martens-Latem. 

'Het is een duurzame betrouwbare oplossing gebleken voor de tandvervanging van solitaire elementen, brugstructuren of prothesen.

In de markt worden meer en meer patiënten tandenloos of edentaat. Een slecht gebit of mondhygiëne liggen hieraan de basis. Vele patiënten opteren voor een uitneembare prothese en merken na verloop van tijd dat de prothese niet goed past of niet het nodige comfort biedt. Ze verlangen terug naar de kauwfunctie en comfort van hun oorspronkelijke gebit.

Implantaatgedragen vaste prothesen bieden hier de meest comfortabele en duurzame oplossing. Het vergt voor vele mensen een grote investering. Mede daarom is een voorspelbare en efficiënte workflow zeer belangrijk voor het gewenste eindresultaat.'

'Juiste afdruk'

'Voor de tandarts betekent dit in de eerste plaats het nemen van een juiste afdruk. Als er geen passive fit is, brengt dit spanningen teweeg die vervolgens kunnen leiden tot breuk van de implantaatbrug. En dit is zonde.

De patiënt verlangt naar comfort zowel tijdens als na het behandeltraject. Tijdens het behandeltraject betekent dit een aangename afdrukname, liefst zonder afdrukpasta en liefst in zo weinig mogelijke zittijden.

Na het behandeltraject wil de patiënt dat de brug goed past, duurzaam is en er vooral geen breuk optreedt.

Digitale mondscanners hebben de afgelopen jaren hun intrede gemaakt in de tandartspraktijk.

De afdrukname is voor vele tandartsen en patiënten efficiënt en aangenaam geworden. Vooral voor kroon en brugwerk op natuurlijke pijlers, solitaire kronen of kleine bruggen op implantaten is dit ideaal.

Voor grote implantaatgedragen vaste brugstructuren is de intra orale mondscanner niet precies genoeg. Vele tandartsen grijpen voor deze soort behandeling terug naar de analoge workflow.

Dit betekent steeds een afdrukname met afdrukpasta, een behandeltraject van 6 of 7 zittijden zonder 100% controle op een spanningsvrije passive fit van de brug. Dit leidt vaak tot herafdrukken, remakes en breukgevaar.

Een zeer succesvolle en veelbelovende techniek die in Amerika furore maakt is fotogrammetrie (met ICAM4D) in de implantologie.

Het is een extra orale camera techniek die op basis van 3D coördinaten de positie en afstand van implantaten vastlegt met een precisie van <10 mu. Maw een gegarandeerde 100% passive fit elke keer opnieuw.

Een klassieke afdrukname met afdrukpasta voor grote implantaatwerken biedt slechts precisie van ong. 120 mu.
Deze manier staat nooit garant voor een consistent resultaat. Omdat deze techniek afhankelijk is van de kwaliteit en ervaring van de tandarts bij de afdrukname.

Een full digital workflow is dankzij fotogrammetrie en digital smile design nu ook mogelijk voor de grote implantaatgedragen vaste prothesen.
Het zorgt ervoor dat de workflow voorspelbaarder, efficiënter, preciezer en individueler wordt.'

Voorspelbaarder - extra orale afdruktechniek onafhankelijk van de ervaring van de tandarts

'Preciezer – altijd een 100 % gegarandeerde passive fit elke keer opnieuw
zodat breukgevaar tot een minimum herleid wordt. 

Efficiënter – een implantaatafdruk in slechts 10 seconden en een reductie van de stoeltijd met 50% (van 6 tot 7 stoeltijden naar slechts 2 tot 3 zittijden)
Individueler - het design van de brug gebeurt rechtstreeks in het gezicht
(digital smile design) incl. try – in brug voor de finale brug.'

Toegankelijker - éénmalige investering

'Deze afdruktechniek via fotogrammetrie is ook uitermate geschikt bij immediate loading', vervolgt dr. Van De Velde.

'Dit is een chirurgische techniek waarbij op moment van het plaatsen van de implantaten een afdruk wordt genomen om binnen 48 u een verschroefde voorlopige brug te plaatsen.

Bovendien kunnen patiënten met een beperkte mondopening of kokhalsneigingen ook met deze revolutionaire afdruktechniek via fotogrammetrie comfortabel geholpen worden.

Beter voorkomen, dan genezen dankzij fotogrammetrie in de dentale implantologie', besluit dr. Van De Velde

 Foto's Yannick Meeus/ Krachtig Online.be Geel/ NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto