Maandag stelde de directie van de koekjesfabriek van Mondelēz International in Herentals een transformatieplan voor dat de concurrentiepositie van de fabriek moet verstevigen en klaarstomen voor de uitdagingen van de toekomst.

'De directie wil dit plan uitvoeren zonder naakte ontslagen', klinkt het bij de directie.

'De directie en de vertegenwoordigers van de werknemers zaten sindsdien samen om dit plan verder te bespreken.

Op aanvraag van de vertegenwoordigers van de werknemers heeft de directie het transformatieplan in de mate van het mogelijke herbekeken en aangepast om een evenwicht te vinden tussen de operationele noden van de fabriek en de vraag van de werknemersvertegenwoordigers om over te gaan tot een collectief ontslag.

Het herwerkte transformatieplan brengt nu mogelijk een collectief ontslag teweeg maar zonder naakte ontslagen.

Ter herinnering: hoewel de koekjesfabriek te Herentals de afgelopen jaren vooruitgang heeft geboekt, ligt haar gemiddelde productiekost te hoog om het hoofd te bieden aan de hoge druk waarmee de industrie te kampen heeft.

Daarom wil de directie voluit kiezen voor de groeilocomotieven van de fabriek (Prince en TUC) en die producten waarvoor specifieke hoogtechnologische productiekennis nodig is (Pim's en Bastogne). Voor deze investering wil Mondelez International €10 miljoen vrijmaken.

Dit zou betekenen dat de fabriek zou stoppen met de productie van die merken die een zeer klein volume draaien of standaardproductie kennen (Cha-Cha, Cent Wafers en een kleine Tuc productielijn) en zo de gemiddelde productiekost van de fabriek naar beneden halen.

Deze plannen kunnen een impact hebben op 200 mensen.

Mondelēz International is ervan overtuigd dat de implementatie van die transformatie zou kunnen plaatsvinden dankzij de natuurlijke afvloeiing van een deel van de werknemers in de koekjesfabriek middels SWT[1].

Op aanvraag van de vertegenwoordigers van de werknemers heeft de directie het transformatieplan in de mate van het mogelijke herbekeken en aangepast om een evenwicht te vinden tussen de operationele noden van de fabriek en de vraag van de vertegenwoordigers van de werknemers om over te gaan tot een collectief ontslag.

Hierop volgend is de directie bereid om over te gaan tot de aankondiging van een intentie tot collectief ontslag zonder naakte ontslagen.

Bovendien wil de directie een initiatief rond interne mobiliteit lanceren met de nodige opleidingen om alle overblijvende werknemers die mogelijks veranderingen zouden ervaren in hun job de nodige ondersteuning te bieden.

De directie begrijpt dat dit plan onzekerheden en vragen kan oproepen en wil daarom de gesprekken met de vertegenwoordigers van het personeel op een constructieve en serene manier verderzetten.'

([1] Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen)

Over Mondelēz International

Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) stelt mensen in meer dan 150 landen over de hele wereld in staat om op de juiste manier te snacken. Met een netto-omzet van ongeveer $26 miljard in 2018 geeft MDLZ de toekomst van het snacken vorm met iconische wereldwijde en lokale merken zoals koekjes van Oreo, belVita en LU; chocolade van Cadbury Dairy Milk, Milka en Toblerone; kauwgom van Trident en snoep van Sour Patch Kids. Mondelēz International is een trots lid van de Standard and Poor's 500, Nasdaq 100 en Dow Jones Sustainability Index.

Over Mondelēz International in België

Mondelēz International is Belgische marktleider in chocolade en koekjes. De onderneming is ook actief in het kauwgom- en smeltkaassegment. Het snackbedrijf stelt in de Benelux ruim 2.000 mensen te werk, waaronder 1019 posities in de koekjes- en chocoladefabriek in Herentals. (pp)