Het dragen van een mondmasker is één van de maatregelen bij de afbouwstrategie van de overheid. Om zijn inwoners maximaal te beschermen besloot het college van burgemeester en schepenen van Kasterlee op 22 april bij Think Pink herbruikbare mondmaskers te bestellen voor elke inwoner vanaf 6 jaar, ook al zijn de richtlijnen vanaf 12 jaar.

Op het ogenblik dat de bestelling werd geplaatst, was de levertermijn 15 dagen.

"Wij vernemen nu van Think Pink dat onze mondmaskers niet voor 25 mei kunnen geleverd worden. Dit vinden wij als lokaal bestuur een heel spijtige zaak. We betreuren dit enorm, want uiteraard willen we dat onze inwoners goed beschermd zijn", vertelt burgemeester Ward Kennes.

Zijn er dan nog helemaal geen mondmaskers verdeeld door het gemeentebestuur? Toch wel! Op geregelde tijdstippen hebben wij mondmaskers bezorgd aan essentiële beroepen. "We hebben de voorbije weken meer dan 10.000 mondmaskers verdeeld onder de kinesisten, tandartsen, thuisverpleging, vroedvrouwen, artsen, het funerarium, de woonzorgcentra, CIG De Merode en de scholen", aldus Kennes.

"Over de leverdatum voor het herbruikbaar mondmasker van de federale overheid hebben we ook nog geen informatie. Ook die zullen we verdelen wanneer ze toekomen in Kasterlee.

Dit is telkens een hele logistieke operatie voor onze medewerkers", vertelt de burgemeester. "Inwoners die op dit moment mondmaskers nodig hebben, kunnen terecht bij de apotheek of supermarkt. En ze kunnen natuurlijk ook nog steeds mondmaskers zelf maken. De stoffenwinkels zijn sinds 4 mei opnieuw open."

Los van de federale mondmaskers heeft de federale regering ook de verdeling van filters voor herbruikbare maskers aangekondigd. Die worden in verschillende fasen aan de gemeente geleverd.

Deze filters worden vanaf vrijdag 15 mei via de apothekers verdeeld. Inwoners kunnen bij hun apotheker langsgaan en op basis van hun adres krijgen ze de filters voor heel het gezin. "Heel fijn dat alle apothekers hier vrijblijvend aan willen meewerken".