Er bestaan te veel misverstanden over teken. Daarom komt het Agentschap Zorg en Gezondheid met een campagne over de kleine bloedzuigende monsters. Die wijst ons op de gevaren en legt uit hoe we een tekenbeet moeten behandelen.

Alvast niet met een aansteker of een potje ether.

Moet je een teek verbranden met een aansteker of verdoven met ether? "Geen van beide", zegt milieu- en gezondheidkundige Koen Schoeters van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Over de bloedzuigende insecten - en hoe ze weg te halen - bestaan te veel mythes.

Daarom lanceert het overheidsagentschap een campagne, met een speciale handleiding. "En die richten we vooral tot jeugdbewegingen en wandelverenigingen, omdat zij veel de natuur ingaan", zegt Schoeters. "Maar eigenlijk moet iedereen die buiten is geweest, zich diezelfde avond nog controleren."

Teken zijn rood-bruine parasieten, die zich vastbijten in dieren of mensen en zich voeden met bloed. Als je een teek te lang (meer dan 24 uur) laat zitten, en de parasiet is besmet met een specifieke bacterie, kunt u de ziekte van Lyme oplopen. (VRTNWS)