Met een mooie, serene plechtigheid werd aan ‘het Hofke van Bayot’ in de bossen van Achterlee in Lichtaart herdacht dat exact 100 jaar geleden Nestor Bayot uit Lens-Saint-Servais (provincie Luik) op deze plek sneuvelde.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog had een troep Duitse ulanen (lansiers of soldaten te paard) op het station van Lichtaart de telegraaf afgebroken en zich daarna op deze plaats in het bos tussen Lichtaart en Herentals in een hinderlaag gelegd. Een zestal Belgische gidsen te paard ging hen opzoeken. Vooraan stapte de 21-jarige soldaat Nestor Bayot. Plots kwam hij oog in oog te staan met de vijand. Hij loste twee schoten, maar werd zelf in het hoofd getroffen en viel van zijn paard, dat rechtsomkeer maakte en samen met de medesoldaten ongedeerd kon ontsnappen.

Lichtaart eerde de moedige soldaat, van meteen na zijn overlijden tot vandaag. Mandatarissen uit de geboorteplaats van Bayot en nazaten van de oorlogsheld toonden daarvoor hun dankbaarheid op de plechtige herdenking, die werd uitgewerkt door schepen Walter Van Baelen. Burgemeester Ward Kennes beloofde het ‘Hofke van Bayot’ ook in de toekomst in perfecte staat te houden.