Zwerfvuil is nog altijd één van de belangrijkste bronnen van ergernis bij vele burgers.
Daarom organiseert Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, verschillende integrale projecten waar ze de handen in elkaar slaan met de steden en gemeenten om samen te gaan voor een proper Vlaanderen bevrijd van zwerfvuil en sluikstort.
In de Kempen begeleidt en ondersteunt IOK Afvalbeheer de gemeenten die in een coachingtraject van Mooimakers zitten met hun aanpak tegen zwerfvuil.
In 2022 zal het Vlaamse initiatief zich samen met haar partners weer inzetten op verschillende probleemlocaties in Vlaanderen.
Hierbij baseren ze zich op de vijf-pijleraanpak die focust op communicatie, participatie, infrastructuur, omgeving en handhaving als sluitstuk. Onder het motto 'jong geleerd, oud gedaan" zullen naast glasbolsites, autosnelwegparking en openbaarvervoerstopplaatsen, ook enkele Vlaamse skateparken onder de loep genomen worden.
Mooimakers begeleidt en ondersteunt
Lokale besturen, Vlaamse partners en zelfs bedrijven kunnen beroep doen op Mooimakers. Zij kunnen een project aanvragen om hulp te krijgen met het uitbouwen en implementeren van een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid. Mooimakers begeleidt hen en voorziet zowel materiële als financiële ondersteuning.
Samen met bijv. het lokale bestuur introduceren ze bepaalde beproefde maatregelen (zoals bv. een vuilnisbakkenplan) of pakken ze de plaatselijke probleemlocaties aan, de zogenaamde hotspots. Daarnaast is er ook ruimte om te werken aan thema's die de gemeente zelf aangeeft.
Integrale aanpak
De basisfilosofie van Mooimakers voor zwerfvuilgevoelige locaties is: zorg dat je basis in orde is. Dit wil niet alleen zeggen dat er voldoende vuilnisbakken aanwezig moeten zijn, maar dat ze ook op de juiste plek staan en dat de omgeving in orde moet zijn.
Algemene sensibilisering of communicatie op de probleemlocaties om aan te geven wat het juiste gedrag is en dat het afval in de vuilnisbak hoort mag zeker niet ontbreken.
Onder de noemer "niemand schuldig, iedereen verantwoordelijk" worden alle betrokken partijen duidelijk gemaakt welke rol zij kunnen spelen in die integrale zwerfvuilaanpak.
Als bovenstaande focuspunten geen soelaas bieden, kan er over gegaan worden tot handhaving, het sluitstuk van een integraal beleid.
Na de succesvolle make-over in Nieuwpoort van het Skatepark 't Schip wordt deze aanpak verder toegepast op andere skateparken in Vlaanderen. In de badstad werd een opmerkelijke daling van zwerfvuil gerealiseerd, met o.a. 81% minder PMD, 84,5% minder peuken en maar liefst 95% minder glas.
Skatepark Ramses Bowl in Vorselaar
Ook in het skatepark van Vorselaar worden de vijf pijlers van Mooimakers toegepast.
De infrastructuur wordt verbeterd door nieuwe vuilnisbakken, zo kan er beter en makkelijker gesorteerd worden. Veel lokale jongeren hebben zich mee ingezet tijdens de bouw van het skatepark en voelen zich daardoor mede-eigenaar.
Nu kunnen ze op een andere manier hun beste beentje voorzetten door te participeren aan een opruimactie of gewoon door hun afval in de vuilnisbak te gooien.
Door middel van bannering wordt het juiste gedrag gestimuleerd en werknemers spreken het publiek actief aan.
Tenslotte is er een strikte opvolging en monitoring: al sinds 2018 houdt de gemeente gedetailleerde cijfers bij over de hoeveelheid zwerfvuil en sluikstort, welke vuilnisbakken regelmatig gebruikt werden en in welke mate er gesorteerd wordt. Het gebruik van de nieuwe vuilnisbakken van het sportterrein worden ondertussen ook opgevolgd door het Mijn Mooie Straat-platform.
Vrijwilligers werken met de zwerfvuilapplicatie Mijn Mooie Straat van Mooimakers.
Aanpak over heel Vlaanderen
"Mooimakers is actief over heel Vlaanderen, en het skatepark van Vorselaar vroeg om aangepakt te worden. Net zoals de skateparken van o.a. Scherpenheuvel-Zichem, Westerlo, Hamont-Achel en Boechout.
Niet alleen het opruimen en mensen bewust maken van zwerfvuil, maar ook het belonen van zij die al hun best doen", zo stelt Berten Vermeulen, de verantwoordelijke coach van dit project voor Mooimakers.
"Over heel Vlaanderen wordt er zo vooruitgang geboekt, wat leidt tot een schoner leefmilieu voor ons allemaal".
"Bij de Kempense gemeenten die we begeleiden in hun coachingstraject, komen de skateparken vaak naar voren als 'hotspots' voor zwerfvuil.
Dit is het geval in onder andere Westerlo, Kasterlee en Vorselaar", zeggen Kaat Geuens en Sofie Mermans, de verantwoordelijke coaches van deze trajecten voor IOK Afvalbeheer.
Workshop skaten én opruimen van Samuel de Graef
In Vorselaar werkt Mooimakers samen met skater en vlogger Samuel de Graef. Het skatepark, dat deel uitmaakt van het sportcentrum, heeft een aantal veranderingen ondergaan.
Uit de metingen van de gemeente blijkt dat er iets meer zwerfvuil wordt achtergelaten, maar dat diegenen die dit niet doen, wel goed sorteren.
Om hier vooruitgang te boeken gaat Samuel de Graef samen met lokale jongeren het skatepark opruimen, en geeft hij hen als beloning een workshop skaten.
"Op een vuil skatepark kun je niet skaten, zo simpel is het", zegt de vlogger, "De meeste jongeren sorteren bewust en laten geen afval achter, deze actie is dan ook voor hen.
Samen ruimen we het skatepark op en geef ik hen een workshop skaten, om de voordelen van een proper park te benadrukken." Foto's Adrie de Kok / NNieuws.
In de maanden mei en juni maakten 30 inburgeraars kennis met Mol dankzij het project 'Ken je gemeente'.
Ze kregen een rondleiding langs zwembad Vita Den Uyt, sporthal Den Uyt dienst jeugd en sport, dienst toerisme, de bib, Het Kompas en het cultuurcentrum gecombineerd met een woordje uitleg.
Op het einde van de rondleiding ontvingen ze een goodiebag met gratis zwem- en filmticket. Kennismaken met de vrijetijdsdiensten verlaagt de drempel om later zelf de stap te zetten en deel te nemen aan activiteiten.
Je melkkoeien elke dag een beetje nitraat geven via hun krachtvoeder, om zo de werking in de pens te beïnvloeden voor minder methaanuitstoot.
Dat is wat Sofie Vanpeperstraete en Geert Vandenbussche van De Biezenhoeve in Watou doen om hun ecologische voetafdruk nog kleiner te maken.
TW Classic 2023 is vanochtend in minder dan één uur uitverkocht. De hoofdact voor het festival op 18 juni is Bruce Springsteen. Zijn komst werd na de editie van dit jaar van TW Classic aangekondigd. Andere namen zijn nog niet bekendgemaakt.
Het wordt de derde keer dan Springsteen met zijn vaste begeleidingsgroep The E Street Band op TW Classic zal spelen, na concerten in 2013 en 2016. Die laatste show in Werchter duurde maar liefst drie uur.
De correctionele rechtbank van Turnhout beveelt de internering van een 34-jarige vrouw uit Zulte.
Zij heeft tussen januari en april 2021 verschillende haatdragende reacties geplaatst op het Instagram-account van Natalia.
De Kempense zangeres diende daarvoor een klacht in.
Op vrijdag 1 juli organiseren Groene Kring Turnhout en Groene Kring Hoogstraten hun tweejaarlijkse tractorenrondrit voor 50 personen met een beperking.
Zo zorgen ze voor een fantastische dag voor de bewoners van het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor in Merksplas.
De tractorencolonne verzamelt vrijdag om 12.30 uur aan de brandweerkazerne in Merksplas. Om 13.00 uur start de rondrit aan het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor en trekt ze naar de schapenboerderij en ijsmakerij van de familie Vaneleke.
Op zondag 3 juli organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde een zonnekijkdag.
Bij helder weer kan je dan op verschillende plaatsen in het Vlaamse land door sterrenkijkers naar de zon kijken. Ook ASH-Polaris, de amateursterrenkundigen van Herentals, doen mee.
'Zondagvoormiddag staan we met onze kijkers aan de schoolpoort lagere school De Vesten, meer bepaald tussen 9u30 en 13 uur in de buurt van het ronde punt aan het Administratief Centrum', zegt Tom Olyslaegers.
De Europese Unie wil dat er vanaf 2035 enkel nog emissievrije of klimaatneutrale nieuwe auto's (zonder verbrandingsmotor op diesel, benzine en aardgas dus) verkocht worden.
De ministers die bevoegd zijn voor Milieu van de 27 Europese lidstaten bereikten daarover vannacht een akkoord in Luxemburg.
Het Europees Parlement moet het compromis wel nog goedkeuren. (VRTNWS) Foto rr.
Dit is 'de buit' na één grondige veegbeurt op het skatepark en het multifunctionele sportveld in de Rivierstraat Mol.
'Jammer genoeg is dit niet de eerste keer en zou dit eigenlijk niet de taak mogen zijn van onze twee medewerkers die instaan voor de netheid van het Centrum. Er staan nochtans twee vuilnisbakken op het terrein', klinkt het op het gemeentehuis Mol.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan plannen om de kruispunten van de Turnhoutsebaan (N18) met de Kapellestraat en Postelarenweg te vernieuwen.
AWV wil de verkeersveiligheid op en rond de kruispunten verbeteren, waarbij de veiligheid van fietsers de absolute prioriteit krijgt. Dinsdagavond 28 juni werden de ontwerpplannen tijdens een online vergadering aan de rechtstreeks betrokken buurtbewoners voorgesteld.
De tweedejaarsstudenten bachelor Bouw van de Thomas More-hogeschool in Geel realiseerden in de voorbije maanden heel wat interessante projecten in opdracht van diverse bouwheren.
Twee daarvan worden deze week officieel ingehuldigd: vier observatieplatformen voor Regionaal Landschap de Voorkempen en een heus amfitheater voor de Scouts in Ravels.