Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

MooiMol wordt vriend van gierzwaluw

Mol

De watertoren op de hoek van de Bossestraat en de Groeneweg wordt een thuishaven voor maar liefst 30 zwaluwnesten. Om het dak te isoleren en nieuwe roofing te plaatsen, staat de watertoren tot boven in de stellingen.

Van deze stelling profiteren we om ineens 30 nestkasten op te hangen voor gierzwaluwen. Hopelijk kunnen we veel zwaluwen een nieuwe thuis bieden.

Het gemeentebestuur, het Regionaal  Landschap Grote en Kleine Nete , de Boskat vzw, de Natuurpunt gierzwaluwenwerkgroep, Natuurpunt afdeling Netebronnen en Pidpa slaan de handen in elkaar om de allerbeste vriend van de gierzwaluw te worden! Natuurpuntlid Erwin Janssens nam het initiatief voor deze win-winsituatie.

Uiterst geschikte plek
De nestkasten zijn speciaal gemaakt voor de gierzwaluw die vaak op zoek gaat naar nestgelegenheid in spouwmuren of onder dakranden. Door renovatie zijn deze nestplaatsen steeds minder voorhanden. Nestkasten vormen de ideale oplossing voor deze vogels! Je hangt zo’n nestkast best onder een dakrand, minstens 3 meter hoog. De watertoren blijkt uiterst geschikt en heeft veel plaats om nestkasten op te hangen!

Maar één kans
Wat speciaal is aan de gierzwaluw, is dat deze trekvogel per jaar maar één kans heeft om een kroost groot te brengen. Als ze door isolatienormen of beter afgesloten huizen geen plekje meer vinden in een spouwmuur of onder een dakrand, zijn ze die kans waarschijnlijk kwijt voor dat jaar. Deze nestkasten bieden hen de mogelijkheid om ongestoord hun gezinnetje uit te breiden.

Mol watertoren gierzwaluwen

Mol watertoren gierzwaluwen

Bossestraat , Mol, België

Mol

Deel dit artikel