Het proces over de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts (45) uit Bouwel gaat op 11 juni 2020 van start voor het hof van assisen in Antwerpen. Dat heeft het hof van beroep dinsdag bekend gemaakt.

De zaak tegen Marc L. (44) en zijn vriendin Ashley V.D.V. (34) gaat 7 werkdagen in beslag nemen.

Het lichaam van Christine Lenaerts werd op 26 april 2018 teruggevonden langs het kanaal Herentals-Bocholt in Olen. Ze was op dat ogenblik al vier dagen vermist.

De vrouw was kort daarvoor geschorst door de directie van de gevangenis van Antwerpen, omdat ze onderdak had geboden aan Ashley V.D.V., een gedetineerde die na haar penitentiair verlof niet was teruggekeerd naar de gevangenis.

Ashley V.D.V. had bij het slachtoffer aangeklopt, omdat ze slaag had gekregen van haar vriend Marc L. en opvang zocht. De man had vervolgens ook Lenaerts bedreigd en lastig gevallen, waarna Ashley V.D.V opnieuw op de vlucht was geslagen.

Het koppel was later terug naar de gevangenisverpleegster gegaan en had haar ontvoerd. Ze stalen haar geld en probeerden ook haar auto te verkopen, maar de garagist lichtte de politie in.

Slachtoffer gewurgd

Het slachtoffer werd vervolgens gewurgd met haar eigen jas, waarna Ashley V.D.V. en Marc L. naar Spanje vluchtten. Ze werden daar kort na de feiten opgepakt en aan ons land uitgeleverd.

Het aan drank en drugs verslaafde koppel wijst elkaar nu met de vinger. Ashley V.D.V. zegt dat Marco L. de gevangenisverpleegster gewurgd had, maar hij beweert dat het initiatief bij haar lag en dat hij haar alleen maar op het einde geholpen had.

Nog 6 moorden voor Antwerpse assisenhof

Naast het proces over de moord op Christine Lenaerts worden er dit gerechtelijke jaar nog 6 andere gevoerd voor het Antwerpse assisenhof.

De eerste zaak is de zogeheten 'Pokemonmoord'. John V.D.B. (27) staat vanaf 18 oktober terecht voor de moord op Shashia Moreau (20) uit Heist-op-den-Berg. Hij had op 7 februari 2017 met het meisje afgesproken in Antwerpen om Pokémonfiguurtjes te ruilen. Ze verdween daarna spoorloos. Twee dagen later werd haar lichaam bij graafwerken in zijn tuin aangetroffen. V.D.B. beweert zich niets meer van de feiten te kunnen herinneren.

Op 29 november start het proces van Natasja D.P. (38) en Bart G. (36) die beschuldigd worden van de moord op de gepensioneerde leerkracht Frank Serruys (62) uit Antwerpen. Zijn lichaam werd op 14 juni 2017 deels verborgen onder een zeil aangetroffen in het Nederlandse Nispen, bij Roosendaal. De beschuldigden maakten deel uit van de vriendenkring van het slachtoffer en zouden op zijn geld zijn uit geweest. Na zijn dood werd er nog geld afgehaald van zijn rekeningen.

Op 2 maart 2020 buigt het assisenhof zich over de roofmoord op Leopoldine De Decker (76). Het slachtoffer werd op 18 mei 2013 dood teruggevonden door haar zoon in haar woning aan de Lange Lobroekstraat in Antwerpen. Ze was gekneveld aan handen en voeten en er was tape rond haar hoofd geplakt. Uit het onderzoek bleek dat ze het slachtoffer werd van een roofmoord. Ruim een jaar na de feiten werden de 5 beschuldigden gearresteerd. Ze hadden gehoord dat de dame veel geld in haar kluis had liggen.

Op 27 maart begint het proces over de moord op autohandelaar Steve Huypens (38). Hij werd op 30 november 2007 doodgeschoten in zijn zaak P&S Cars in Schilde. Zijn zoon was eerst verdachte nummer één. Hij werd na acht maanden voorhechtenis vrijgelaten, toen bleek dat de Duitse mecanicien Fred Wittig, die nog achter de autohandel gewoond had, aan de feiten gelinkt kon worden via het moordwapen.

Duitse speurders hadden het teruggevonden in het onderzoek naar de moord op een Turkse autohandelaar, waarvoor Wittig intussen een levenslange celstraf uitzit. Duitsland doet al jaren moeilijk over zijn uitlevering, waardoor het nog maar de vraag is of Wittig zijn proces ook kan bijwonen.

Tot slot staan er ook nog 2 partnermoorden op de assisenagenda. De Ethiopiër Yonas M.T. (41) staat vanaf 24 april terecht voor de moord op zijn echtgenote Abeba Teumezgi Mebrahtom (29). De feiten speelden zich in oktober 2018 af in de Pothoekstraat in Antwerpen.

En op 25 mei start het proces van Carlos M.L.C. (42) uit Deurne. Hij wordt beschuldigd van de moord op zijn partner Nancy De Landtsheer (52), die op 4 juli 2018 gewurgd werd in hun woning aan de Arendshoflaan. (belga)

Foto : Gevangenisverpleegster Christine Lenaerts uit Bouwel - rr.