U bent hier

Morkhoven krijgt gezamenlijke eetbare tuin in Koninkrijk

Herentals
21.08.2021 - 09.38u
Door: Herman Gezelle

In het kader van het provinciale project Voedsel+Dorp van  wil lokaal bestuur Herentals samen met buurtbewoners in Morkhoven een buurttuin aanleggen met ecologische en eetbare aanplantingen.

'Stadslandbouw associëren we meteen met steden, kleinschalige groene initiatieven in de stad zijn populair,' zegt Marlies Caeyers van Ruraal Netwerk.

'Ook kleinere steden en gemeenten zijn gebaat bij dergelijke initiatieven. Ze vergroenen de omgeving, brengen mensen samen en kunnen zelfs een economische dimensie hebben.

Met de keuzewijzer eetbaar groen willen we lokale besturen inspireren. De keuzewijzer toont hen de vele vormen die eetbaar groen kan aannemen om hier vervolgens mee aan de slag te gaan.

We zullen in 4 gemeenten, in samenwerking met externe organisaties, participatief aan de slag gaan met de keuzewijzer. We willen in elk van de gemeenten 1 eetbaar groen project opstarten en mee realiseren.

De projecten die gerealiseerd worden, kunnen van verschillende grootteorde en dus heel divers zijn. Het kunnen kleinschalige initiatieven zijn waarbij de medewerking van vrijwilligers belangrijk is.

Het kunnen eveneens grotere initiatieven zijn waarbij de medewerking van professionelen belangrijk is. Maar ook projecten waar beiden samenwerken kunnen een meerwaarde bieden.'

Koninkrijk Morkhoven

'Voor dit initiatief gaat het stadsbestuur een ongebruikt perceeltje achter het voetbalveld in de wijk Koninkrijk gebruiken', zegt burgemeester Mien Van Olmen. 'Samen met de vzw Velt organiseren we nog een participatiemoment waarbij buurtbewoners mee kunnen denken over een invulling van de tuin en hun rol daarin.

We denken aan moestuinbedden, kruidenbakken, een bessenhaag, een voedselbosje of een boomgaard met kippen.

De bedoeling is dat ons lokaal bestuur en de buurtbewoners samen de tuin ontwerpen, aanplanten, onderhouden en de vruchten ervan plukken. Het plan is om de spade begin volgend jaar effectief in de grond te steken.' 

Vid : In Nederland bestaan al tal van voorbeelden / Tuin Smakelijk.nl.

imageMeer nieuws

'Bibliotheek Neteland verwent'

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 14.10.2021 - 11.48u

Serene herdenking voor Korea-soldaat Jan Delen Herentals

Serene herdenking voor Korea-soldaat Jan Delen Herentals
Herentals | Internationaal | Nationaal 14.10.2021 - 10.32u

Kempense Quinten Hermans demonstreert in Amerikaanse slijkstrijd

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 13.10.2021 - 22.33u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto