U bent hier

Motie asielopvang De Residentie : standpunt Open Vld Kasterlee-Lichtaart-Tielen

Kasterlee
23.02.2016 - 15.26u
Door: Herman Gezelle

Op de gemeenteraad van vanavond  staat ter goedkeuring een motie betreffende de asielopvang De Residentie Lichtaart. Open Vld Kasterlee – Lichtaart - Tielen steunt het initiatief om een partijoverschrijdend standpunt in te nemen om gehoor te krijgen in Brussel.

Echter Open Vld is van oordeel dat de motie concreter en beter onderbouwd dient te worden.

Rita Thijs gemeenteraadslid Open Vld Kasterlee-Lichtaart-Tielen : 'Wat wij willen concretiseren en aanpassen aan de motie:

1) In tegenstelling tot het voorstel van CD&V om de opvang in De Residentie te "beperken" wat op zich een heel open definitie is, acht Open Vld (Kasterlee-Lichtaart-Tielen) dat de Residentie geen geschikte locatie is voor de opvang van oorlogsvluchtelingen. De argumenten aangehaald door het buurtcomité De Ronde Vijver krijgen onze steun. De belangrijkste argumenten en redenen:
- het residentieel karakter van de wijk met stedenbouwkundig vastgelegde beperkingen wat betreft de woondichtheid
- in tegenspraak met de RUP normen
- zonder aanpassingen is het pand bouwfysisch niet uitgerust voor de veilige opvang van 300 personen. Hiervoor zou een bouwvergunning aangevraagd moeten worden.

2) Alle opvang initiatieven dienen te vallen onder de lokale opvang initiatieven (LOI) die de gemeente in samenwerking met de federale overheid opzet en coördineert. Open vld is geen voorstander van privé initiatieven waar de gemeente geen grip op heeft en waar economische belangen meestal de drijfveer zijn.

Privé-initiatieven houden weinig of geen rekening met een goede gemeentelijke spreiding, veiligheid, bereikbaarheid, integratie en overlast. Alle initiatieven dienen daarom goedgekeurd te worden door de lokale gemeenteraad die controleert op alle reglementen en vergunningen. Veiligheidsdiensten zoals brandweer dienen op hun beurt na grondige inspectie ook de nodige goedkeuringen te geven.

3) Alle opvang die in een gemeente georganiseerd wordt, van welke aard ook, dient mee te tellen in het quota dat opgelegd wordt door de overheid in het kader van het federale spreidingsplan (bestaande en nieuwe). Dit om een eerlijke spreiding in Vlaanderen te verzekeren.

De opgelegde quota dienen rekening te houden met het feit dat de Kempen momenteel al heel wat inspanningen levert wat betreft de sociale opvang.

4) Open Vld Kasterlee-Lichtaart-Tielen is van oordeel dat elke gemeente zijn verantwoordelijkheid dient op te nemen. Laat de gemeente zelf een plan opstellen om de opvangplaatsen te bepalen in samenspraak met Fedasil volgens het opgelegde quota. Deze beslissingen kunnen moeilijk in Brussel genomen worden zonder locale inspraak en kennis.

5) In toeristisch Kasterlee neemt de ongerustheid toe in verband met de jeugdkampen. Daarom zijn wij ook van mening dat opvang in jeugd- en toeristische instellingen niet op hun plaats zijn.

Verder besluiten wij dat de opvang van oorlogsvluchtelingen een verhaal is van rechten maar ook plichten. Integratie betekent zich gedragen naar onze normen en waarden waarbij de gelijkheid van man en vrouw centraal staan. Bij te hoge concentraties aan vluchtelingen zal er van integratie weinig of geen sprake zijn. Kleinschalige opvanginitiatieven zullen een groter draagvlak hebben bij de bevolking en de kans op succesvolle integratie verhogen,' besluit Rita Thijs Open Vld Kasterlee-Lichtaart-Tielen

 

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.07.2020 - 07.21u

De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen

 De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen
Vlaanderen 08.07.2020 - 17.29u

Voorzichtig herstel van Antwerpse arbeidsmarkt

Kempen regio | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 17.28u

Wolf Billy is weg? En komt bijna zeker niet meer terug?

Wolf Billy is weg?  En komt bijna zeker niet meer terug?
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 15.36u

Kleurcodes bepalen voor welke reizigers coronatest en quarantaine verplicht worden

 Kleurcodes bepalen voor welke reizigers coronatest en quarantaine verplicht worden
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 14.45u

'Nieuwe aftrapuren JPL betekenen de dood voor het amateurvoetbal'

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 12.20u

'De leukste zomer beleef je in het Rivierenhof'

'De leukste zomer beleef je in het Rivierenhof'
Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 11.41u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto