Vlaams minister van Sport Weyts heeft zondag in Gooik een eerste mountainbiketeller in de provincie Vlaams-Brabant geplaatst. Met het telsysteem wil hij het mountainbiken in Vlaanderen in kaart brengen. De verzamelde data moeten leiden tot initiatieven om mountainbiking verder te stimuleren.

Vlaanderen heeft geen zicht op het aantal recreanten dat gebruikmaakt van de bestaande mountainbikeroutes. Een nieuw meet- en monitoringsysteem moet inzicht bieden in de hoeveelheid gebruikers en op welke momenten de routes het vaakst gebruikt worden.

Aan sporthal De Koornmolen in Gooik groef Weyts de eerste mountainbiketeller in de provincie Vlaams-Brabant in.

"Mountainbiken kent al jaren een exponentiële groei", zei de minister. "Mountainbikers kunnen zich vandaag uitleven op 166 bewegwijzerde routes, goed voor bijna 8.000 kilometer. Met het nieuwe systeem kunnen we nu effectief het aantal mountainbikers en de piekmomenten op een route registreren."

Het systeem is gebaseerd op elektromagnetische technologie. Op basis van de data kunnen parcoursen aangepast worden, bijvoorbeeld met zandstroken, hindernissen of meer klim- en daalwerk.

Sport Vlaanderen investeert in vijf proefprojecten, één in elke provincie. Het startschot werd eind vorig jaar gegeven in De Haan, Herentals en Maasmechelen.

Gedurende drie maanden registreerden de tellers daar ruim 4.600 mountainbikers. De pieken liggen vanzelfsprekend in het weekend, met zondag tussen 10 en 11 uur als topmoment.

Het project krijgt nu uitbreiding naar Gooik en Kluisbergen. "Over een jaar hopen we het mountainbikegedrag van de Vlaming helemaal in kaart te kunnen brengen", stelde Weyts. "Dan kunnen we de tellers eventueel uitrollen over heel Vlaanderen." (belga)