Op zondag 8 september doet MPI Oosterlo voor de tweede maal mee met Open Monumentendag. Voor deze OMD jubileumviering belicht de stad Geel de zorg waar het sinds eeuwen om bekendstaat. Hierbij wou MPI Oosterlo niet op het appel ontbreken. Al 180 jaar levert het MPI Oosterlo een bijdrage aan de zorg voor kinderen in Geel, eerst als het pensionaat Mariadal en de dorpschool van Oosterlo, sinds 1962 ook als een medisch pedagogisch instituut voor verstandelijk gehandicapten.
In samenwerking met het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis van Geel, wereldwijd gekend om zijn gezinsverpleging, is er in de voormalige kapel een tentoonstelling gewijd aan de zorg voor verstandelijk beperkte kinderen in Geel. Het is niet zo bekend dat het OPZ, toen nog Rijkskolonie geheten, een pionier geweest is in het onderwijs van de gehandicapte kinderen die in gezinnen van Geel geplaatst waren. Vanaf 1922 was er op het domein van de Kolonie een school voor bijzonder onderwijs. Deze school sloot haar deuren in 1962, toevallig ook het jaar dat in Oosterlo bijzonder onderwijs startte. Nu werken beide instellingen samen in innovatieve zorg. De tentoonstelling wordt opgeluisterd door een performance van FERMATE COLLECTIEF met SEM LINDER. Vanaf 13u en telkens op het uur (tot 17u) start een poëtische evocatie over het thema zorg in al zijn facetten met poëzie en muziek (15 - 20 minuten), gevolgd door een half uur fijne muziekjes met zang, piano, gitaar en fluit op de achtergrond. Het zal zeker heel wat mensen aansporen om wat langer in de kapel te verwijlen.
In het afgelopen jaar heeft het MPI Oosterlo nog verder zijn collecties historisch materiaal uitgebreid dankzij de enthousiaste medewerking van de overgebleven zusters franciscanessen. Zo is er nu ook in de kleine vergaderzaal Dympha, links aan de inkom, een vitrine met al het porselein dat op Mariadal bewaard bleef: een reeks merkwaardige heiligenbeeldjes, Oosters vaatwerk, fijn versierde koppen van Engels Minton-porselein en exotische stukken meegebracht door bezoekende missionarissen. Ook de collecties die tentoongesteld worden in de knipklas en schilderklas van de tweede verdieping werden uitgebreid. In de schilderklas hangt nu, links van de vitrinekast, het relikwieschrijn waarin de relikwieën opgeborgen zijn die passen in het grote relikwiekruis dat in de vitrinekast staat. In de vitrinekast staan nu ook enkele stukken liturgisch vaatwerk: de kelk die Rector Gillis bij zijn priesterwijding in 1846 ontving, de ciborie die zuster Josepha aan de kapel schonk bij gelegenheid van de jubilee in 1933 en een monstrans in torenvorm. In de knipklas hangen nu enkele liturgische gewaden en processiewimpels.
Bezoekers op zondag kunnen deze drie zalen bezoeken en de bijzondere tentoonstelling, maar ook heel wat meer. Zo hangt er in een zaaltje beneden een grote wandkaart van Geel en omstreken, gemaakt door de toenmalige directeur in 1935. Op verschillende plekken worden doorlopend projecties gegeven van historische documenten en foto's. In de foyer is er gelegenheid voor een kleine consumptie terwijl men door oude fotoalbums bladert. Ook wordt het boek Van Mariadal tot MPI Oosterlo voorgesteld. Dit boek in groot formaat en bijna 300 bladzijden is rijk geïllustreerd en vertelt het verhaal van het ontstaan en de bloei van Mariadal, de stichting van het MPI in 1962 en de verdere uitbouw van deze instelling waar meer dan 300 personen met een verstandelijke handicap geholpen worden. Dit boek kan ter plaatse gekocht worden voor de uitzonderlijke prijs van 30 euro.
Welkom op de Open Monumentendag, zondag 8 september van 10u tot 18u.
Adres: MPI Oosterlo, Eindhoutseweg 25, 2440 Geel