Kunstliefhebbers krijgen dit weekend in Herentals een niet te missen kans: ze krijgen eenmalig de gelegenheid om de zolder van de Lakenhal te betreden en te ontdekken wat er nog van het Museum Fraikin overblijft.

De gevierde beeldhouwer Charles August Fraikin schonk aan het einde van de negentiende eeuw zijn volledige oeuvre aan gipsen beelden aan de stad Herentals. Die opende er goed 125 jaar geleden het eigen Fraikinmuseum mee, op de bovenverdieping van de Lakenhal op de Grote Markt.

Maar zowat 35 jaar geleden sloot het museum de deuren, terwijl de collectie in feite op de zolder stof bleef vergaren. Bij de restauratie van de Lakenhal verhuisden de stadsdiensten het grootste deel van de verzameling naar de eigen magazijnen. Alleen de grootste en zwaarste beelden bleven er achter.

Cultuurcentrum 't Schaliken en het Stadsarchief stellen de indrukwekkende gotische zolder en wat overblijft van het Museum Fraikin zaterdag 21 en zondag 22 december van 10 tot 17u uitzonderlijk open voor het publiek. "Niet te missen, want nadien gaan de zolder van de Lakenhal en het museum weer op slot om helemaal gerestaureerd te worden.

Omwille van de veiligheid kunnen we ook telkens maar een beperkt aantal mensen tegelijk op de bovenverdieping toelaten."

Bezoekers kunnen tegelijk ook de sokkel bewonderen die het projectatelier van de stedelijke kunstacademie voor het beeld De Kunstenaar heeft ontworpen. Ook de artistieke resultaten van het herfst-crea-kamp zijn te bezichtigen in de expo Fraikinstein.